El 42è Congrés Confederal de la UGT va escollir la matinada d'ahir Josep Maria Álvarez com a secretari general de l'organització per als propers quatre anys, en una votació molt ajustada en la qual el nou líder ugetista va obtenir el 51,1 % dels vots, només 17 més que el seu contrincant, Miguel Ángel Cilleros.

Després de conèixer els resultats, Álvarez va dir que la seva victòria demostra que la "UGT és la primera organització estatal on la catalanofòbia no funciona" i va instar el Congrés a posar-se a treballar perquè "es visualitzi l'esquerra parlamentària" amb propostes per als treballadors i la derogació de la reforma laboral.

"El sindicat ha fet un pas extraordinàriament positiu perquè aquest país s'entengui", va afirmar Álvarez, precisant que vol aprofitar el lideratge perquè Espanya i Catalunya estenguin "ponts". Álvarez, però, va assegurar que el tema de Catalunya no és prioritari per al sindicat, ja que l'important és parlar i respondre a les necessitats dels treballadors.

El nou secretari general, la posició del qual sobre el dret a decidir a Catalunya va generar controvèrsies internes en el sindicat, va obtenir 306 suports, en una votació molt ajustada que es va perllongar durant cinc hores, i en la qual el seu contrincant, Miguel Ángel Cilleros, va aconseguir 289 vots. Tots dos van quedar com a únics contrincants quan el tercer aspirant, el secretari general de les Canàries, Gustavo Santana, va anunciar a última hora que no formalitzava la candidatura al comptar només amb el 10% dels avals, davant del 25% requerit com a mínim per l'organització. Com ja havia anunciat ell mateix, Álvarez va aconseguir més del 50 % dels avals, si bé la diferència amb Cilleros va ser ajustadíssima.

El nou líder de la UGT va presentar una llista de 7 homes i 6 dones en la qual dominen responsables de la Federació de Serveis Públics (UGT-FSP); del Metall, Construcció i Afins (UGT-MCA) i, especialment, de les delegacions catalana i andalusa, que eren les que havien expressat el seu suport explícit.

Consens fallit

Segons fonts de l'FSP, Álvarez va estar fins a l'últim minut buscant amb Cilleros una candidatura de consens, cosa que no va ser possible quan el responsable de Mobilitat i Consum va fer pública la seva pròpia llista, en la qual va incloure dos pesos pesants de l'executiva sortint.

Segons el propi Cilleros, la seva llista era innovadora en el sentit que suposava una "discriminació de gènere en positiu", al comptar amb 6 homes i 4 dones. No obstant això, aquesta llista, que va insistir a presentar com a "no continuista", comptava amb dos membres de la direcció sortint: el secretari d'Acció Sindical, Toni Ferrer, i la secretària de Salut Laboral i Medi Ambient, Marisa Rufino.

Amb l'elecció d'Álvarez, la UGT posa fi a 22 anys de lideratge de Cándido Méndez però també s'ha obert, per primera vegada en la història del sindicat, un procés per nomenar secretari general al qual han concorregut tres candidatures, encara que una no arribés finalment a formalitzar-se.

No obstant això, és precisament la candidatura de Gustavo Santana la que ha possibilitat que, a partir d'ara, el percentatge mínim d'avals que s'exigeixi per presentar-se sigui del 15 %, 10 punts menys dels que hi ha hagut fins ara.

L'adéu d'un històric

El ja exsecretari general de la UGT Cándido Méndez va dir ahir, en relació amb la posició de la nova ?executiva sobre el dret a decidir a Catalunya, que està convençut que "farà el correcte i defensarà la igualtat, la solidaritat i el valor de la cohesió social". "Com a militant estic molt tranquil", va concloure.