La rasa es va obrir a l'estiu per fer-hi passar, soterrats, els cables d'una línia de mitjana tensió de 25 Kv (quilovolts). El traçat, d'un recorregut aproximat de cinc quilòmetres, creua la ciutat de Girona de sud a nord per l'extrem més occidental, des de la subestació elèctrica d'Endesa al Mas Xirgu i fins a la planta de la multinaciona Nestlé al polígon de Domeny, on ja han començat les obres d'ampliació que convertiran aquesta instal·lació en un centre de producció de cafè soluble de dimensions colossals. La línia elèctrica abastirà d'energia "la joia de la corona", en paraules d'un portaveu de Nestlé España, que, un cop ampliada en els termes que planteja la marca, tindrà capacitat per produir 37.000 tones de cafè soluble; 15.000 tones de cafè verd descafeïnat; 1.105 tones de cafè i cafeïna; 20.000 tones de càpsules de cafè, llet i xocolata i 65.000 tones de marro de cafè.

La nova línia, executada per Comsa-Emte per encàrrec d'Endesa, l'ha pagada Nestlé, que prefereix no donar detalls de la inversió, tot i que algunes fonts del sector la situen pels volts del milió i mig d'euros. La companyia, que invertirà 102 milions en la factoria de Domeny amb l'objectiu que la producció s'incrementi un 30%, amb la vista posada al 2017, ha explicat a Diari de Girona que la línia podria connectar-se a finals d'aquest mes, un cop s'hagi decidit quina és la potència que acaba contractant.

L'ampliació de la planta de producció de Nestlé, que avança al ritme previst i que ocuparà uns 10.000 metres quadrats, és de tals dimensions que fonts vinculades al sector elèctric assenyalen que la instal·lació, a ple rendiment, es convertirà en "un dels principals consumidors d'energia elèctrica del sud d'Europa". Endesa, segons ha confirmat un portaveu de la companyia, explotarà el nou traçat elèctric el qual, per exemple, subministrarà energia a la torre de 50 metres d'alçada, un dels elements de la nova línia de producció de cafè soluble. Amb l'ampliació en funcionament, Nestlé preveu crear entre 30 i 40 nous llocs de treball -la factoria de Girona compta amb una plantilla aproximada de 700 treballadors-. D'altra banda, les obres, per si mateixes donaran feina a prop de 200 persones.

El cafè soluble que Nestlé produeix a Domeny es ven a 64 països del món. Essent Europa el principal mercat, els articles de Nescafé Dolce Gusto i Nescafé també es consumeixen a Mèxic, Emirats Àrabs i Brasil, per exemple. L'any 2015, la planta de Girona va exportar un 9% més. Aquest percentatge creixerà sensiblement un cop la nova línia de producció entri en funcionament: la previsió de la marca passa per destinar l'increment de producció (30%) al mercat exterior. En termes globals, Nestlé España va vendre un 4,5% més el 2015, 2.166 milions d'euros. D'aquests, 1.555 van concentrar-se en el mercat espanyol, on les vendes van créixer un 2,9% respecte del 2014.

"Digital Hub" a Barcelona

En el marc d'una "estratègia de transformació digital", el Grup Nestlé anunciava recentment la creació del Global Digital Hub a Esplugues de Llobregat (Barcelona), un centre que donarà servei a totes les companyies del grup en àmbit mundial.

Des d'aquest hub es dissenyaran, construiran i es posaran en marxa les plataformes digitals a través de les quals Nestlé es comunicarà amb el consumidor. Aquesta nova divisió donarà feina a 70 persones. Seran "nadius digitals", amb un nivell d'anglès excel·lent i amb formació tècnica.