La revifada del sector immobiliari es va traduir, l'any passat, en un increment de la recaptació d'impostos per part de la Generalitat de Catalunya, els propis i els cedits per l'Estat. En el còmput global, el Govern va ingressar per aquest concepte 2.657,36 milions d'euros, un 16% més que el 2014. La recaptació també va créixer en el cas de la província de Girona, amb 165,42 milions, un 10,48% més que fa dos anys. En el cas gironí, però, l'increment va ser menor i això s'explica, en bona mesura, perquè l'augment de la compravenda d'habitatges va ser més moderat -va créixer un 4%, mentre que a Catalunya ho va fer un 14.

Per tipologies, a la província va créixer la recaptació de l'impost sobre el Patrimoni, un 74%, i, també molt significativament, la de l'impost de Successions, un 50% (veure gràfic adjunt). En general, doncs, i tot i que a un ritme més lent que el 2014 (llavors la recaptació va créixer més d'un 15%), els ingressos tributaris de l'administració catalana a Girona van augmentar.

Això sí, hi ha determinats impostos que van registrar un descens en el total recaptat: es tracta, més concretament, de la taxa turística (que va aportar a l'erari català 6,28 milions d'euros el 2015, per 6,40 el 2014, un 1,8% menys), i de la recaptació dels impostos sobre el joc (que van baixar un 16,6%). No obstant això, i descomptant Barcelona i l'Àrea Metropolitana, Girona continua essent la província que més recaptat en concepte de taxa turística. A Tarragona i Terres de l'Ebre, per exemple, el 2015 el Govern va ingressat 4,78 milions, mentre que a les terres de Lleida, la xifra es va reduir fins als 840.295 euros.

El secretari d'Hisenda del Govern català, Lluís Salvadó, va valorar positivament l'increment en la recaptació per part de la Generalitat el 2015 i ho va atribuir a la «recuperació econòmica». En declaracions a l'ACN, Salvadó va apuntar que l'increment també es deu a nous impostos que s'han posat en marxa el 2015, com ara el nuclear, que ha permès uns ingressos de 30 milions d'euros, i als «increments importants» dels diners obtinguts amb successions i donacions, que són conseqüència de la darrera modificació d'aquest tribut.

Millors xifres el 2016

Amb la vista posada al 2016, el secretari d'Hisenda preveu un altre «creixement substancial» de la recaptació, perquè tot just ara, argumenta, «comencem a recollir els fruits de la millora de les figures impositives i de la millora de l'activitat econòmica». L'increment en la recaptació «és un dels beneficis de gestionar els propis impostos», conclou Salvadó.