Des de l'any 2007, l'economia catalana no havia crescut a un ritme tan intens: l'any passat, 2015, esperonat, sobretot, pels sectors dels serveis i de la construcció, el Producte Interior Brut (PIB) del Principat va augmentar un 3,4% i va assolir els 214.927 milions d'euros, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Una millora que, a parer dels experts de l'Idescat, «consolida la recuperació econòmica». El sector terciari, el dels serveis, és el que més va créixer, un 3,6% respecte al 2014, amb un bon comportament de les activitats lligades a les administracions públiques, l'educació, la sanitat i els serveis socials, que en conjunt van créixer un 1,7%.

Van seguir-lo la construcció (3,4%) i la indústria (2,7%) -aquest darrer, impulsat pel bon comportament dels àmbits de l'alimentació, la química, els productes plàstics i els siderúrgics, una tendència que va compensar el decreixement del sector tèxtil i el de l'energia. L'agricultura, en canvi, tanca el 2015 amb una balança negatiu, ja que va caure un 1,2%.

El bon comportament de la demanda interna també ha contribuït a la millora de l'economia, ja que, segons l'Idescat, va créixer un 4%, un comportament atribuïble en bona mesura al creixement de la formació bruta de capital (5,4%), que es va anar destinada principalment a la inversió en béns d'equip (6,4%). L'any passat, també es va invertir més en el sector de la construcció -va créixer un 3,1%, la primera dada positiva dels últims vuit anys- i el consum de les llars es va mantenir a l'alça (3,6%). De la mateixa manera, el consum de les administracions públiques també va augmentar, un 3,3%, segons l'Idescat.

Pel que fa a la contribució del saldo exterior al creixement econòmic, l'any passat el balanç es va saldar amb un registre negatiu del -0,5%.

Aquest resultat, apunta l'Idescat, reflecteix el «notable dinamisme de les importacions», que l'exercici passat van créixer un 7,8%, tres punts per sobre de les exportacions, que ho van fer un 4,8%. Els productes que més es van importar de tercers països van ser els béns de consum i d'inversió, impulsats pel creixement de la demanda interna.

Un bon quart trimestre

Per trimestres, el comportament de l'economia catalana va mantenir una línia ascendent, del 2,8% positiu amb què es van tancar el primer quart d'any, al 3,9%, també positiu, que va registrar el darrer tram de l'exercici. En aquell interval de temps, l'economia catalana va créixer a un ritme superior alde l'espanyola (3,5%) i de l'europea (1,8%).