Leïla Hayat, directora a Espanya de Chaabi Bank, té molt clar l'eslògan que millor defineix l'entitat financera: "som el banc de l'emigració". La marca, que pertany al conglomerat Banques Populaires, amb un quota de mercat del 40% al país magribí, ha posat un peu a Girona, amb l'obertura, al número 25 del carrer de la Creu, a pocs metres de distància del consolat del Marroc, d'una primera oficina. No n'hi havia cap, fins ara, a la província. Hi treballaran dues persones, que donaran servei a una cartera de clients ingent, d'uns 5.000 usuaris, segons dades de l'entitat. Són, majoritàriament, marroquins, que ja operaven amb el banc a través d'alguna de les oficines que Chaabi té a Espanya: la central, a Madrid, i la resta de sucursals, a Barcelona, Tarragona -inaugurada recentment-, Bilbao, Las Palmas, Màlaga i Almeria. Però també hi ha clients catalans, empresaris que tenen negocis al Marroc i gironins que tenen vincles familiars amb el país de l'Atles.

La implantació, progressivament més intensa, de Chaabi Bank a Catalunya respon, assenyala Hayat, a "la lògica" de la demografia: "A Espanya -recorda- hi viuen prop de 700.000 marroquins, dels quals a l'entorn del 30% tenen la residència a Catalunya. Hi havíem de ser i hi som". La directiva a la Península de Chaabi Bank explica que l'entitat està "especialitzada" en els clients particulars. En aquesta línia, Hayat precisa que "la nostra missió empresarial" consisteix en "bancaritzar la societat marroquina". En altres paraules, fer realitat allò que ara no passa: que els usuaris d'aquell país s'habituïn a fer gestions a l'entitat. I assenyala un tret diferencial de la política comercial de Chaabi, que "no és altre que l'atenció personalitzada". L'executiva recorda que "ni a Catalunya ni a Espanya resulta massa fàcil trobar un banc on els empleats puguin dedicar més de deu minuts a atendre un client". Al seu parer aquesta atenció és la que demanden els clients marroquins i "a Chaabi Bank la trobaran".

Tot i que l'oficina del carrer de la Creu no és operativa -això vol dir que no disposa d'efectiu ni, per tant, de caixes ni manuals ni automàtiques- sí que permetrà als clients domiciliar-hi nòmines o contractar-hi hipoteques i targetes de crèdit, amb l'avantatge que per a ells suposa poder ser atesos en la seva llengua. Convenis amb l'associació financera CECA i amb altres entitats bancàries espanyoles permeten als clients de Chaabi disposar dels serveis que l'oficina de Girona no els pot oferir, almenys de moment -bàsicament, la retirada d'efectiu.

"Som el banc de la gent", insisteix Hayat, que avança que l'estratègia expansiva de Chaabi es mantindrà a curt termini, amb l'obertura de noves oficines. De moment, no n'hi ha cap més de prevista a la província.

El cònsol general del Marroc a Girona, Brahim Baddi, celebra el desembarcament de Chaabi Bank a la ciutat, ja que l'entitat "millorarà el serveis que oferim a la comunitat". En aquest context, Baddi assenyala que per als marroquins residents aquí "és molt positiu poder tenir a prop una oficina on els treballadors parlen la seva llengua materna". D'altra banda, veu l'obertura de l'oficina com un servei "molt interessant" per a aquelles empreses gironines interessades en l'intercanvi comercial amb el país magribí.

L'oficina del Chaabi Bank es va inaugurar oficialment dimecres passat. A l'acte hi van acudir, entre d'altres, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el delegat del Govern central, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, així com alguns regidors de l'Ajuntament de Girona. No va faltar-hi el te amb menta, ni tampoc un retrat del rei Mohamed VI, que presideix, amb tots els honors, les noves oficines.