El Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda té l'encàrrec de construir la Hisenda pròpia, una de les estructures d'estat més decisives, durant els 18 mesos que duri la legislatura. "L'eina estarà preparada per a qualsevol escenari: per al del diàleg i, si no n'hi ha, la tindrem preparada per escenaris alternatius", assegura el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, qui manifesta que no té "cap dubte" que els ciutadans i els empresaris aplicaran el "pragmatisme" i pagaran tots els tributs a la Generalitat quan arribi l'hora. "Quan tinguin el convenciment que els inspectors venen de la Generalitat tindran molt clar a quina administració han de tributar", defensa.

En aquest sentit, Salvadó insisteix que la Hisenda pròpia es prepararà amb la negociació amb l'Estat com a principal escenari, ja que és el "marc habitual" de solució de problemes en democràcia. "El pla B del diàleg és el diàleg", assevera. De fet, Salvadó es mostra convençut que el govern espanyol "acabarà asseient a la taula per negociar el seu deute", ja que en aquest àmbit té "molt més interès que Catalunya a trobar solucions dialogades" i "no es pot permetre el luxe" de no parlar-ne. Tot i això, admet que "l'experiència dels últims 300 anys" mostra la poca predisposició a dialogar que ha tingut fins ara l'executiu estatal.

"El nostre encàrrec és construir l'eina i tenir-la preparada quan acabi la legislatura d'aquí a un any i mig", assenyala Salvadó, que defineix precisament aquest termini com a "just però factible". "Ho seria molt menys si la via autonòmica estigués esgotada", afegeix el secretari d'Hisenda català, que també recalca que "malauradament hem de fer-ho tot alhora, preparar la hisenda de la república i la de l'autonomia".

I és que, tot i que tenia competències per fer-ho, fins l'any passat l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) derivava els impagats a l'agència estatal perquè no hi havia prou mitjans ni personal per assumir aquesta tasca. L'objectiu ara és poder implementar aquesta funció executiva el primer trimestre del 2017. Això permetrà a l'ATC gestionar els deutes relacionats amb els impostos propis de la Generalitat i de les sancions de trànsit. La funció executiva es durà a terme amb la col·laboració de les Diputacions catalanes i implicarà que l'agència passi de 325 a 450 treballadors.

Contractacions a l'ATC

D'altra banda, el Govern també està treballant perquè l'ATC contracti directament els més de 300 registradors de la propietat que estan subcontractats i que actualment s'ocupen de gestionar i liquidar els impostos cedits. L'objectiu és poder assumir directament la liquidació dels impostos el 2017.

Així doncs, esgotar la via autonòmica implicarà que l'agència passi a tenir 800 treballadors. La previsió es proveir 40 noves places durant les properes setmanes i 92 més els propers mesos. Perquè la Hisenda pròpia de l'estat propi estigui a ple rendiment, caldrà que tingui una plantilla de 5.000 persones i també s'obriran diverses oficines arreu del país.

Sobre la possibilitat que el Tribunal Constitucional pugui tombar les lleis vinculades a la Hisenda pròpia, Salvadó posa de manifest que "encara hi ha molt recorregut en el desplegament legislatiu dins el propi marc de l'actual Constitució espanyola".

El secretari d'Hisenda del Govern català explica que el trasllat de l'ATC, que es farà el proper 4 d'abril, té "la cara i la creu". La part negativa és que el trasllat s'està fent en uns terminis "massa ajustats que estan estressant l'organització" i que l'espai no té accés amb transport públic ja que es tracta d'una zona que encara s'està desenvolupant urbanísticament. La part positiva és que l'edifici de Fontanella "queda petit" i és "imprescindible" un emplaçament més gran com el de la Zona Franca per "absorbir el creixement" que es planeja per a l'ATC.