Girona deixa de recaptar 4.400 milions per la crisi, l'elusió i el frau

Del 2008 al 2014 es va desplomar la recaptació de l'IRPF, l'IVA i l'Impost de Societats

23.03.2016 | 07:23

Entre els anys 2008 i 2014, la recaptació d'impostos va caure sensiblement a Catalunya, que va deixar d'ingressar 63.545 milions en concepte d'IRPF, d'IVA i d'Impost de Societats, segons un informe dels Tècnics del Ministeri d'Hisenda (agrupats sota l'associació Gestha) basat en dades oficials de l'Agència Tributària Estatal (AEAT). Els experts atribueixen aquesta caiguda en els ingressos de l'Estat a «la crisi econòmica, l'elusió (d'impostos) i el frau fiscal». Destacada, Catalunya lidera la caiguda de recaptació, seguida de Madrid (-40.738 milions d'euros), de la Comunitat Valenciana (-40.173) i d'Andalusia (-34.173).

A Girona, l'erari públic també va recaptar menys diners entre els anys 2008 i 2014: així doncs, els ingressos en concepte d'IRPF es van reduir de 1.301 milions; els de l'IVA, de 1.011, i els de l'Impost de Societats, de 2.365. Aquestes dades afloren un saldo negatiu de -4.399 milions d'euros, que adquireix una dimensió més gran si és te en compte, per exemple, que el Pressupost 2015 de la Generalitat va destinar 2.436 milions a polítiques de protecció i promoció social i de foment de l'ocupació (una partida que serveix per atendre, per exemple, la immigració o les persones amb discapacitat i que finança les polítiques públiques contra la pobresa i a favor de la infància.

La caiguda de la recaptació registrada a la província de Girona, però, és molt menor que la de Barcelona, on, del 2008 al 2014 els ingressos dels tres principals impostos van reduir-se de 50.830 milions d'euros (xifra que representa el 80% del total del que es va deixar de recaptar a Catalunya). En el cas barceloní destaca el notable descens de la recaptació de l'Impost de Socitats (-29.802 milions). Sobre això, els tècnics d'Hisenda s'expressen amb claredat a l'hora d'assenyalar les causes que explicarien que, per exemple, l'any 2008 la recaptació d'aquest tribut es desplomés prop d'un 60% en el conjunt d'Espanya respecte de l'any 2007: «No es pot explicar només per la crisi, sinó pel frau i l'elusió». Una tesi que queda confirmada, segons Gestha, per «la desigual càrrega fiscal mitjana de les grans empreses i multinacionals, que és del 6% del resultat que comptabilitzen a Espanya, davant de la que suporten la majoria de pimes sobre els seus beneficis», que és del 14,9%. Una diferència que s'explica, afegeixen els tècnics d'Hisenda, perquè «les grans corporacions poden accedir a serveis d'assessoria internacional molt especialitzada i aprofitar al màxim totes les possibilitats per reduir la seva factura fiscal i, en ocasions, vorejar o sobrepassar la legalitat». En aquesta línia, Gestha defensa que l'equiparació del tipus efectiu de les grans empreses al de les pimes podria representar una recaptació addicional de 7.300 milions anuals en el global espanyol. En paral·lel, un augment de cinc punts del tipus nominal de les grans empreses que obtenen més d'un milió de beneficis anuals comportaria 5.300 milions extra de recaptació, afirmen els experts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema