Catalunya va atraure l'any passat 4.783 milions d'euros d'inversió estrangera productiva, un 57,8% més que el 2014, segons les dades facilitades ahir pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Es tracta del segon millor any des que va començar el registre el 1993, només superat pel 2010, quan es va arribar als 4.945 milions, van assenyalar les mateixes fons. D'aquesta manera, Catalunya és la segona autonomia on més es va invertir de tot l'Estat, amb un 22% de les inversions, només superada de Madrid, que en va atraure el 46,5%. A diferència de Catalunya, en la comunitat madrilenya les inversions van retrocedir un 1,2% en relació amb el 2014, arribant als 10.093. Al conjunt d'Espanya, la inversió estrangera productiva va créixer un 11% i va arribar als 21.724 milions d'euros.

Si es descompten els 5.541 milions de desinversió a tot l'Estat, en termes nets l'augment de la inversió productiva va ser del 7,9% i va arribar als 16.184 milions d'euros. En aquest context, la desinversió productiva a Espanya va augmentar un 21% en relació amb els 4.580 milions d'euros del 2014.

Pel que fa a Catalunya, la desinversió va ascendir fins als 603 milions, el doble que el 2014 (302 milions), segons va informar en roda de premsa el secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz. Això fa que, una vegada descomptades les desinversions, la inversió productiva neta de Catalunya augmentés un 53,1% i se situés en els 4.180 milions d'euros.

Holanda, al capdavant

Per països, Holanda és el que més va invertir a Catalunya, amb un 20,8% del total, seguida de França, amb un 15,8%, Luxemburg (14,1%), Alemanya (10,6%), Gran Bretanya (5,7%) i Mèxic (4,9%), va informar el Departament d'Empresa arran de les dades del ministeri d'Economia. L'increment en l'àmbit de la indústria va ser del 51,4%, un sector que suposa el 26,9% del total d'inversions a Catalunya, amb1.286 milions d'inversió estrangera. Aquesta dada confirma que el 22,9% de la inversió en indústria a Espanya, el 2015, es va concentrar a Catalunya. Després de la indústria, destaquen les inversions destinades a serveis financers (16,4% del total a Catalunya) i al comerç (15,2%).

«Confiança en Catalunya»

En aquest context, el secretari d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio, va subratllar que l'increment del 57,8% de la inversió estrangera a Catalunya al llarg de ?l'any passat demostra «la confiança» que hi ha en el país i en la seva economia a l'hora «d'invertir, créixer i treballar». Per a Aregio, les dades d'inversió productiva al Principat, són «força positives». El secretari d'Empresa i Coneixement, en aquesta línia, va destacar que l'increment en el cas de la indústria va ser del 51%, un sector que suposa el 27% del total d'inversions a Catalunya. «La indústria, per a nosaltres, té un valor afegit que és molt important», perquè «significa qualitat en els llocs de treball», va valorar.

Pel que fa a les previsions per a l'any 2016, Aregio es va mostrar confiat que el fet que el govern espanyol estigui en funcions no afectarà les inversions a Catalunya.

De la seva banda, el secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va comentar que la xifra d'inversió estrangera registrada a Catalunya revela que l'inversor internacional no dóna credibilitat al procés independentista català. Al fil d'això, sí que va admetre que la impossibilitat d'haver format Govern a Espanya podria tenir efectes sobre aquest àmbit. No obstant això, García-Legaz es va mostrar prudent i va dir que, en qualsevol cas, «caldrà esperar».