L'associació que representa els interessos de les caixes d'estalvi i els bancs que en van derivar amb la reforma del sistema espanyol van obtenir un resultat consolidat de 2.950 milions d'euros el 2015, un 16,8% menys que el 2014, va informar ahir l'entitat.

Al seu temps, el marge dels interessos va caure un 3,8%, en línia amb la caiguda registrada pel total de l'actiu, un descens que s'emmarca «en un context de tipus d'interès en mínims històrics», van precisar fonts de la CECA. En el costat oposat, els ingressos per comissions netes van créixer un 4,3%, a causa, sobretot, del creixement dels productes fora de balanç. També van veure's incrementats els ingressos de la cartera de participades, que van recuperar-se un 34% respecte del 2014.

Destaca, d'altra banda, el menor volum de previsions i sanejaments efectuats al llarg de l'exercici passat i que va ser un 2,9% inferior al del 2014. Aquests descens es localitza en les pèrdues pel deteriorament d'actius financers (principalment referit al sanejament d'inversions creditícies), que van caure un 10,8% a conseqüència de la reducció progressiva del cost del risc per part de les entitats, en un escenari de caiguda de la taxa de morositat del crèdit de més de 2,5 punts. Amb tot, el sector va assolir un resultat abans d'impostos de 3.148 milions d'euros, un 10,7% més que l'obtingut el 2014.

Isidre Fainé, president de la CECA, va assenyalar en el decurs de la 109 Assemblea, celebrada ahir a Madrid, que «el bon funcionament del sector financer és crucial per donar suport al procés de recuperació de l'economia espanyola». En aquesta línia, Fainé va insistir que «la banca necessita aprofundir en les reformes per tal de garantir la seva competitivitat i per afrontar el repte de la rentabilitat, el principal desafiament en l'entorn actual de tipus d'interès baixos i de més exigències de capital».

De fet, el president de l'associació considera que la rentabilitat és, precisament, «la font principal de preocupació no només a Espanya, sinó en la majoria de les entitats bancàries europees i entre accionistes i supervisors».

A banda de la millora dels marges de rentabilitat, Fainé també va recordar que «és bàsic restablir la confiança de la ciutadania en el sector financer» i va assenyalar, en aquesta línia, la banca a l'ombra, la digitalització i els nous hàbits del client multicanal com les grans tendències que marcaran l'evolució futura del sector bancari.

Isidre Fainé va destacar el paper de la CECA en el diàleg amb els supervisors i els reguladors, les administracions nacionals i internacionals, els grups parlamentaris, les organitzacions sindicals i la resta d'organitzacions empresarials i socials.