Mercadona ha tancat l'exercici 2015 amb un volum de compres a Catalunya que arriba als 3.392 milions d'euros, xifra que reflecteix «l'aposta sostinguda pel teixit productiu català», i, especialment, pel sector agroalimentari, afirmen fonts de la cadena de distribució. La companyia ha finalitzat 2015 amb 251 botigues a Catalunya, després d'obrir 26 supermercats, i amb una plantilla d'11.250 persones, totes elles amb contractes estables i «de qualitat». L'any passat, l'empresa que comanda Juan Roig va crear 404 nous llocs de treball al Principat. Amb això, la companyia «reforça el compromís que manté amb la generació d'ocupació estable», com «ho demostra el fet que hagi incorporat un total de 2.010 persones a la seva plantilla a Catalunya durant els darrers 4 anys».

En el marc de vincular part de la seva retribució als beneficis i a la productivitat de la companyia, Mercadona ha repartit entre els seus treballadors 41,5 milions d'euros a Catalunya en concepte de prima per objectius.

A banda d'aixo, ha continuat aplicant la seva política retributiva per la qual, actualment, els treballadors amb més de quatre anys d'antiguitat (el 90% de la plantilla) disposen d'un salari de 1.429 euros nets al mes -a aquest salari se li afegeixen dues primes que s'aconsegueixen per l'assoliment d'objectius establerts-, una xifra que se situa per sobre de la mitjana del sector, apunten fonts de la companyia.

El suport de Mercadona «al teixit productiu de Catalunya» s'ha vist reflectit en un volum de compres a proveïdors catalans o amb seu a Catalunya per valor de 3.392 milions d'euros. En aquest context, la companyia assegura que manté vincles comercials amb 1.844 petites i mitjanes empreses del territori, que donen feina a 34.500 persones.

En aquesta mateixa línia, Mercadona posa l'accent en «la generació de riquesa» derivada de l'activitat dels 16 interproveïdors catalans de Mercadona que donen feina estable a 4.805 persones. Actualment, l'ocupació generada per la companyia a Catalunya (directe i indirecte) supera els 50.000 treballadors, segons els càlculs que fa la cadena.

100 milions de kg d'embotit

Aquesta relació estratègica amb empreses de referència a Catalunya ha permès, per exemple, que el 2015 Mercadona comprés més de 113 milions de quilos d'embotits a Casa Tarradellas (Gurb-Barcelona), Embotits Monter (Sant Jaume de Llierca-Girona), Noel i La Selva, entre d'altres.

En paral·lel, al llarg de l'any passat Mercadona va assolir acords de col·laboració amb el sector primari, com ho reflecteix el fet que, per exemple, el gegant de la distribució comprés 2,1 milions de quilos de pomes de Girona; més 400.000 quilos de figues procedents de les comarques lleidatanes; 2,8 milions de quilos de peix fresc del litoral català, i més de 800.000 quilos de musclos del Delta de l'Ebre, entre d'altres.

En línia amb això, la companyia valora la col·laboració amb diverses cooperatives lleteres d'arreu de Catalunya mitjançant les quals s'han comercialitzat 54,8 milions de litres de llet de les marques Hacendado i Llet Nostra que s'envasen a la planta que Iparlat (fabricant interproveïdor de Mercadona) té a Vic.

Inversions a Catalunya

Aquests exemples formen part de l'aposta pel desenvolupament d'una Cadena Agroalimentària Sostenible de Mercadona; de fet, les noves seccions de frescos (fruita i verdura, forn, carnisseria i peixateria) han experimentat el 2015 un creixement mitjà de 330 quilos per botiga i dia.

El 2015, la inversió generada per l'activitat de la companyia a Catalunya ha ascendit a 218,6 milions d'euros, dels quals 147,1 milions són inversions directes i 71,5 milions corresponen a la inversió realitzada pels fabricants interproveïdors.

La partida de 147,1 milions s'ha destinat principalment a l'obertura de noves botigues, a la reforma de supermercats per adaptar-los als estàndards de qualitat de l'empresa, i a la continuació de les obres d'un nou i innovador bloc logístic a la localitat d'Abrera (Barcelona) on s'han destinat 57 milions d'euros durant el 2015. Aquest tipus de magatzem intel·ligent, pioner en el sector, suposarà una inversió final de 300 milions d'euros, ocuparà una superfície construïda de més de 110.000 metres quadrats, i es preveu que estigui en total funcionament el 2018.

Després de la posada en marxa l'any passat del magatzem de productes refrigerats, que se suma als de congelats, envasos i la fàbrica de pa, actualment el 50% de les seves instal·lacions estan operatives i des d'elles es proveeix els supermercats de Catalunya i una part dels d'Aragó. El 2016, a més, està previst incorporar l'activitat del magatzem de productes secs. Enguany, en les tasques de construcció i posada en marxa d'aquesta plataforma hi participen 150 pimes que donen feina a 600 persones.

Als 147,1 milions d'euros invertits per la companyia, cal sumar-hi la inversió conjunta dels 16 interproveïdors catalans de Mercadona (fabricants de les marques Hacendado, Bosque Verde, Deliplus i Compy) que el 2015 ha estat de 71,5 milions d'euros. En total, la inversió conjunta de Mercadona i els seus interproveïdors assoleix els 218,6 milions d'euros.