Rodrigo Rato hauria comès fins a nou delictes de frau fiscal entre els exercicis 2008 i 2014 a través de la seva "societat opaca" Kradonara 2001, considerada epicentre de la xarxa empresarial de l'exvicepresident del Govern, segons denuncia Hisenda. No obstant això, l'oficina antifrau aclareix que dos d'ells ja han prescrit en haver passat més de cinc anys de la seva presumpta comissió, tot i que "poden considerar-se antecedents del blanqueig de capitals" actualment en fase d'instrucció.

L'Organització Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) denuncia moviments invisibles de divises de Kradonara 2001 amb el Regne Unit, Gibraltar i Luxemburg per valor de gairebé 7 milions d'euros des de la seva fundació, dels quals 6,5 van correspondre a entrades i la resta van ser imports de sortida, quantitats que se sumen als 413.000 euros satisfets per la seva matriu Vivaway el 2001.

La primera de les operacions denunciades per Hisenda és la relacionada amb la campanya publicitària de la sortida a borsa de Bankia, finalment concedida a Zenith i Publicis en un concurs que constitueix el centre de la peça en la qual l'instructor del cas, Antonio Serrano-Arnal, investiga un presumpte delicte de corrupció entre particulars.

Tot això arran del presumpte tripijoc en l'adjudicació del contracte a una agència que, tot i demanar "un preu desorbitat" pels seus serveis a Bankia, va rebre un suposat tracte de favor després del pagament de dos milions d'euros a Alberto Portuondo, llavors assessor tant de l'entitat com de les dues empreses publicitàries.

Segons sospita Hisenda, part d'aquesta suma, uns 835.000 euros, hauria acabat a la "societat opaca del senyor Rato", uns ingressos que "no tributen correctament", el que ocasiona un frau que suma prop de 280.000 euros entre 2011 i 2012.

Tot i que el gruix de l'acusació se centra en la relació entre Kradonara, la panamenya Westcastle i la mercantil Red Rose -possiblement de Bahamas-, aquestes últimes amb seu a refugis fiscals, on Hisenda detecta cinc possibles delictes després que ni Rato ni cap de les seves empreses tributessin els moviments de divises en aquest entramat internacional. D'ells, només un, el corresponent al 2008, ha prescrit; mentre que la resta, sosté Hisenda, suposa un perjudici econòmic estimat en gairebé 4,4 milions.

La ONIF també avalua en el seu informe la tributació de Rato durant els exercicis 2013 i 2014, i afirma que darrere de la facturació de Kradonara 2001 s'amaga la remuneració de l'exvicepresident del Govern com a membre dels consells assessors de Telefónica a Europa i Llatinoamèrica.

Una maniobra amb la qual l'exministre d'Economia hauria deixat de declarar 162.000 euros el 2013 i una quantia similar un any després, tal com destaca l'Agència Tributària en l'informe contingut en el sumari del cas Rato.

Una altra de les operacions reportades és la col·laboració de Rato amb l'empresa Bureau Consulting de Conferenciantes, a la qual facturava per les conferències impartides entre 2007 i 2014 a través de la mercantil Arada, fundada en els anys 80 juntament amb la seva exdona i presidenta de Paradores, Ángeles Alarcón. Basant-se en aquests pagaments, sosté l'informe, l'expresident de Bankia hauria comès dos delictes fiscals, un ja prescrit l'exercici 2008.