La Fundació Princesa de Girona ha guardonat Sergio Álvarez Leiva amb el Premi FPdGi Empresa 2016. El resultat de la deliberació del jurat s'ha comunicat aquest dimarts a la tarda a la Universitat de Granada.

El jurat ha destacat d'aquest jove empresari madrileny -fundador i director general de CartoDB, la capacitat de materialitzar en una empresa "una visió innovadora i global en la representació de dades, utilitzant la cartografia en un món on la imatge és cada vegada més important".

El jurat també remarca que Álvarez és "un exemple a seguir per als joves amb vocació empresarial" i ha valorat molt positivament "el seu prestigi internacional, la seva capacitat de mobilització de recursos financers, la seva expansió geogràfica i la creació d'ocupació". CartoDB és una plataforma de localització intel·ligent amb oficines a Nova York i Madrid i que compta amb més de 150.000 usuaris.

Els membres del jurat per a aquesta edició del Premi FPdGi Empresa han estat el director general de Twitter per a l'estat espanyol i Portugal, Pepe López de Ayala, l'economista, matemàtic i membre del Consell Assessor de la FPdGi; César Molinas, el guardonat amb el premi FPdGi Empresa 2014, Ignasi Belda, la fundadora i consellera delegada d'Ideas4all, Ana María Llopis, i la presidenta de la Fundació Persán, Concha Yoldi.

El guardonat ha assegurat que estava molt content del premi i ha destacat que és un reconeixement "d'impacte" que li permetrà donar més difusió a l'objectiu real de la seva empresa que, segons ha descrit, passa per "democratitzar l'accés a una tecnologia (la cartografia de dades) que no ha d'estar només a l'abast d'uns quants".

"No és just que Google pugui accedir a una quantitat tant ingent de dades que pugui ser capaç de predir quan apareixerà el proper brot de grip, o que Amazon ja sàpiga quin serà el pròxim producte èxit en vendes”, reflexiona Álvarez, que valora d'aquest premi la capacitat que tindrà a partir d'ara d’accedir a una "gran xarxa de gent inspiradora".

El premiat assegura que la cartografia de dades és possible ara que gairebé tots els objectes estan connectats i tots portem a sobre sensors mòbils permanentment. "Per primera vegada a la història podem millorar la presa de decisions globals, analitzar i predir els canvis ambientals i socials gràcies a aquesta tecnologia", apunta Álvarez.

Escollit entre 33 aspirants

Els premis Fundació Princesa de Girona reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com d'una entitat que treballi en benefici dels joves. La categoria Empresa reconeix, específicament, a joves amb iniciativa emprenedora en l'execució d'un projecte original i viable d'empresa.

De les 209 candidatures que s'hi han presentat a l’edició d’enguany (la setena des que es van fundar els Premis FPdGi), un total de 33 han optat al guardó en la categoria Empresa.

Després de la deliberació del jurat, reunit al Col·legi Major d'Isabel la Catòlica de Granada, 50 joves de la ciutat han pogut intercanviar experiències i inquietuds amb reconeguts professionals i emprenedors, en un dels encontres-dinar que la FPdGi organitza amb motiu d'aquests actes de proclamació.

L'esdeveniment a la Universitat de Granada ha acabat amb una taula rodona sota el títol 'Recerca, emprenedoria i capital risc: una aliança guanyadora', i ha servit per discutir sobre les condicions que s'han de donar perquè creadors i investigadors puguin emprendre amb èxit els seus projectes i convertir-los en negoci.

Al debat hi ha participat Ana María Llopis (fundadora i consellera delegada d'Ideas4all), César Molinas (consell Assessor de la FPdGi) i Eduardo Pareja (Conseller delegat d'Era7), moderats per Ignasi Belda, Premi FPdGi Empresa 2014.

El currículum de Sergio Álvarez

Sergio Álvarez Leiva (Madrid 1985) va iniciar estudis d'informàtica a la Universitat Carlos III de Madrid, uns estudis que va abandonar per començar a treballar en una start-up tecnològica. El 2009, Álvarez cofunda, junt amb Javier de la Torre, l'empresa Vizzuality, un estudi de visualització de dades amb oficines a Cambridge i Madrid.

Tres anys més tard, cofunda la plataforma de localització intel·ligent CartoDB, amb oficines a Nova York i Madrid i que compta amb més de 150.000 usuaris. El 2013, Álvarez passa a formar part de la comunitat Global Shapers (WEF) i, el 2014, és nomenat com un dels deu joves innovadors pel MIT TR35.

Álvarez Leiva ha donat cursos i seminaris a institucions com l'IE Business School, l'European Institute of Design o l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).