El BCE exclou Catalunya del deute perquè no compleix les exigències

El Govern diu que la qualificació que donen les principals agències als bons catalans no obeeix a la realitat

11.04.2016 | 07:03
Mario Draghi, president del BCE.

El Banc Central Europeu (BCE) ha exclòs el deute de la Generalitat de Catalunya de la llista de bons de governs locals o regionals que comprarà perquè no compleix els criteris de qualificació de crèdit mínim. En l'última llista actualitzada del BCE d'actius aptes per a les seves compres no apareix el deute emès pel Govern. Les tres principals agències de qualificació de crèdit Standard and Poor's (S&P), Moody's i Fitch han degradat el deute de Catalunya a bo porqueria, és a dir, que manca de les característiques d'una inversió desitjable.
El BCE exigeix un grau d'inversió per comprar el deute de governs regionals o locals d'alguna de les tres agències. Fonts del departament d'Economia afirmen que el rating assignat a Catalunya per part de les tres agències de qualificació de referència no té res a veure amb la situació real de l'economia catalana.
En aquest sentit, les mateixes fonts recorden que Catalunya no controla les seves bases fiscals, que estan en mans de l'Estat, i han afegit que aquesta decisió del BCE en principi no té efectes pràctics, atès que la Generalitat no té previst emetre a curt termini nou deute i canalitza les seves necessitats de liquiditat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). El BCE ha comprat el primer any deute per valor de 60.000 euros mensuals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema