En la campanya de la Renda 2015, que va començar ahir i que es tancarà el proper 30 de juny (compte: per als qui optin fer el pagament a tavés de domiciliació bancària, el termini expira el 25 de juny), el Ministeri d'Hisenda, a través de l'Agència Tributària Espanyola (AEAT), té previst retornar un 2,4% més de diners que en la de 2014 -10.858 milions d'euros- i, alhora, omplir les arques de l'Estat un 4,9% més -7.948 milions-.

Hi haurà, també, més declaracions -19,7 milions, un 1,5% més que en la campanya 2014- i les primeres devolucions, va informar ahir l'AEAT, es produiran en les properes 48 hores per als que presentin la declaració a través d'internet, ja sigui a través de l'eina Renta Web-una de les novetats d'aquest any- o del programa Padre. Ahir al matí, però, el web de l'AEAT es va col·lapsar davant l'allau de peticions per part dels ciutadans. Això va provocar que fins a les 19:00 hores es tramitessin virtualment 124.000 declaracions, un 60% menys que l'any passat; fonts de l'AEAT van explicar que la situació es va normalitzar a partir de les 17:00 hores, quan es van registrar 600 declaracions per minut. Segons el calendari de l'Agència Tributària, de moment només es pot tramitar la declaració de la renda per la via telemàtica i no serà fins el proper 4 de maig que aquells ciutadans que la vulguin fer de manera presencial podran començar a demanar la cita prèvia. No estan obligats a presentar la declaració els contribuents amb rendes procedents exclusivament del treball inferiors als 22.000 euros; ara bé, aquest topall es redueix si els rendiments provenen de més d'un pagador i en aquells casos en què el declarant percebi algun tipus de pensió compensatòria (en casos com aquests, el límit queda fixat en els 12.000 euros anuals).

Pisos turístics

Una altra de les novetats de la campanya present passa perquè Hisenda, enguany, posa l'ull en aquelles persones que lloguen pisos amb finalitats turístiques a través de portals d'internet tipus Airbnb, que rebran el següent missatge del fisc: «D'acord amb les dades de què disposa l'AEAT, vostè ha publicat anuncis de lloguer d'immobles en diversos mitjans publicitaris, inclosa internet. Li recordem que, en el cas d'haver percebut rendes per lloguer, han d'incloure's en la declaració».

D'altra banda, l'Agència Tributària manté l'obligació de declarar l'impost sobre Patrimoni per als contribuents amb quota a ingressar i també per a aquells sense quota a ingressar però que posseeixin béns i drets per un valor superior als dos milions d'euros. Amb aquest impost, Hisenda compta poder ingressar 939 milions d'euros -un 0,4% més que la campanya passada-, amb una xifra total de declaracions de 185.168 (un 1,5% més).

Campanya de Càritas

De la seva banda, i partint de la base que «molts contribuents no coneixen encara que tenen la possibilitiat de marcar conjuntament les dues caselles solidàries», Càritas ha llançat la campanya informativa que convida els contribuents a marcar de manera conjunta les dues caselles solidàries de l'assignació tributària: la destinada a l'Església catòlica (0,7%) i la «d'altres finalitats Socials d'interès general (0,7%)». Amb el lema A la teva declaració de la renda: Millor 2, Càritas proposa duplicar el compromís solidari.