El Jutjat del Mercantil nombre 11 de Madrid ha declarat nul·les totes les clàusules sòl d'Espanya i ha condemnat a les entitats financeres a eliminar totes aquelles que no són transparents així com a retornar als consumidors les quantitats indegudament abonades des del 9 de maig de 2013.

Aquest dia, el Tribunal Suprem va declarar nul·les les clàusules sòl, però només en els casos en els quals el client no hagués estat degudament informat.

La sentència coneguda avui arriba deu mesos després que quedés vist per a sentència el procediment iniciat en 2010 a partir d'una macrodemanda interposada per Adicae en representació de 15.000 afectats i dirigida inicialment contra 101 entitats bancàries, que després quedarien en 40 després dels processos de fusió.

No obstant, en la seva resolució, la titular del jutjat, Carmen González, declara la subsistència dels contractes de préstecs hipotecaris en vigor subscrits per les entitats bancàries demandades en els quals s'hagin inclòs les clàusules la utilització de les quals s'ordena cessar.

I a més, desestima la pretensió d'Adicae que les clàusules sòl no respectin l'equilibri de les obligacions i drets del contracte i modifiquin la naturalesa dels préstecs o crèdits hipotecaris.

En la seva sentència de maig de 2013, el Suprem assenyalava que les clàusules sòl són "lícites sempre que la seva transparència permeti al consumidor identificar la clàusula com a definidores de l'objecte principal del contracte i conèixer el real repartiment de riscos de la variabilitat dels tipus".

D'aquesta manera, el tribunal declarava la nul·litat d'aquestes clàusules en els casos en els quals el client no hagués estat degudament informat i establia que els consumidors han de ser informats que, quan el tipus d'interès baixa a determinats nivells, el préstec es transforma en préstec a interès fix, variable només a l'alça, i no es beneficiaran de les baixades de l'índex de referència, que la majoria de les vegades és l'euríbor.