Les clàusules sòl, sentenciades

Un jutjat de Madrid declara nuls aquests punts dels contractes hipotecaris i condemna quaranta entitats financeres

11.04.2016 | 07:03

El jutjat mercantil número 11 de Madrid va resoldre, ahir, la demanda interposada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes d'Estalvis i Assegurances (Adicae) contra una quarantena d'entitats bancàries en relació a les de clàusules sòl de les hipoteques. La sentència declara nul·les aquestes clàusules i condemna les entitats financeres demandades a eliminar aquests punts dels seus contractes hipotecaris. Igualment, es condemna els bancs demandats a retornar als consumidors perjudicats les quantitats «indegudament abonades en aplicació de les clàusules declarades nul·les», a partir de la data de publicació de la sentència del Tribunal Suprem de 9 de maig de 2013, amb els interessos que legalment corresponguin. Segons Adicae, aquesta sentència acaba amb «el frau més gran de la banca contra els ciutadans».

Missatge al nou govern

Adicae afirmava ahir que «les clàusules sòl han estat una de les principals causes de centenars de milers d'execucions hipotecàries i desnonaments» a l'Estat i pronosticava que el proper govern espanyol «haurà de legislar de manera no tornin a reproduir-se abusos». En la sentència, el jutjat dictamina que la demanda d'Adicae assenyalava que les entitats denunciades han aplicat en els contractes hipotecaris signats amb els seus clients les anomenades clàusules sòl, que incloïen limitacions de l'interès variable del préstec i que «dificulten o limiten d'alguna manera la baixada del tipus d'interès al que està referenciat el contracte subscrit». La demanda d'Adicae argumenta que aquestes clàusules «desvirtuen» la naturalesa d'un préstec variable i reclama al jutjat que les declari abusives i les anul·li. La demanda, que es recull en la sentència final, també reclama que s'indemnitzi els usuaris que han pagat «indegudament» més diners al banc pel seu préstec hipotecari a causa de l'aplicació de les clàusules sòl.

La sentència admet la jurisprudència i els informes del Banc d'Espanya que avalen la utilització de les clàusules sòl per part de la banca, però reclama que els consumidors disposin d'informació «transparent» a l'hora de signar un préstec que inclogui aquestes disposicions i puguin fer-se una idea de les conseqüències «econòmiques i jurídiques» de la seva inclusió en un contracte. Per això, determina que la no transparència de les clàusules sòl ocasiona un «desequilibri en prejudici del consumidor» i conclou que poden ser considerades «abusives i nul·les».

Eliminades a CaixaBank

CaixaBank, en aquest context, recorda que l'any passat va eliminar la pràctica totalitat de les clàusules terra de les seves hipoteques i subratlla que va provisionar 515 milions d'euros per fer front al cost d'un eventual retorn de les quantitats cobrades de més des del 9 de maig del 2013. Fonts de CaixaBank van explicar que l'entitat va eliminar, l'octubre de l'any passat, les clàusules terra de les hipoteques dels clients particulars. La decisió afectava un 15 % dels 1,3 milions d'hipoteques que tenia llavors actives l'entitat procedents principalment d'entitats com Banca Cívica o Caixa de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema