Un total de 91.787 declaracions presentades a través d'Internet, a Catalunya, els primers dos dies de la campanya de la Renda 2015; 1.912 formularis fiscals enviats a l'Agència Tributària Espanyola (AEAT) cada hora. Ahir, Hisenda va començar a fer efectives les primeres devolucions, van informar fonts del Ministeri.

Els problemes informàtics van marcar les primeres hores de la campanya d'enguany: el sistema de l'AEAT es va col·lapsar i això va obligar a suspendre el servei telemàtic; d'altra banda, problemes de funcionament van provocar el creuament de dades d'usuaris -l'Agència Tributària ho va reduir a uns pocs casos-. Renda Web és la plataforma virtual que ha posat en marxa l'AEAT enguany, una eina pensada per facilitar «una gestió més simple i flexible (...) de totes les declaracions de renda que no incloguin rendiments d'activitats econòmiques», van precisar fonts de l'Agència, que calcula que Renda Web té un potencial d'usuaris estimat de més de 15,26 milions -una dada que equival al 80% del total de contribuents a Espanya-. A Catalunya, la previsió és que s'acabin presentant més de 3,5 milions de declaracions, de les quals poc més de 2,5 milions tindran dret a devolució, el que representa un import de 1.915 milions d'euros. Un total de 882.000 declaracions sortiran amb resultat a ingressar -Hisenda calcula que rebrà, per aquest concepte, 1.685 milions-.

Confirmar les dades

D'altra banda, l'AEAT aconsella als declarants que revisin la proposta de declaració que ofereix Hisenda (coneguda com «l'esborrany»). L'erari públic avisa que, tot i que la informació que allà consta «serà el més actualitzada possible», l'Agència «pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent ha d'incorporar a l'esborrany», com ara immobles, circumstàncies personals, arrendaments o transmissions.