La baixada dels tipus d'interès al 0% impulsada pel Banc Central Europeu porta de cap el sector bancari, que treballa 24 hores al dia per promoure estratègies i productes que li permetin obtenir una mínima rendibilitat. 2016 serà un any molt complicat per als comptes de resultats i en el sector són més que conscients. Així, les hipoteques de tipus fix, rebutjades en els anys del boom immobiliari per ser molt cares i quan els interessos començaven a baixar, s'han convertit ara en un dels principals cavalls de batalla de la banca.

Totes les entitats espanyoles han ajustat les seves ofertes per captar nous clients, encara que en alguns casos, les companyies s'han llançat a reconvertir hipoteques consolidades per poder millorar els marges a curt termini, encara que en un futur quan pugin els tipus puguin acabar perdent diners.

El Banc Sabadell i el Banco Santander estan oferint als seus pacients la possibilitat de bescanviar el seu actual hipoteca -amb clàusula sòl o no- a tipus variable per una altra a un interès de fins al 2,9%, una cosa impensable fa uns anys. Des del Sabadell argumenten que "és obvi que els tipus d'interès estan molt baixos, però també que sembla més que raonable que no es mantindran així ad eternum".

Per això, asseguren des de l'entitat que presideix Josep Oliu, "el termini fix és l'opció més segura i ara és el millor moment per canviar els interessos variables". A hores d'ara, apunten, el 50% dels préstecs hipotecaris que estan concedint són amb interessos fixos.

A CaixaBank i BBVA no han iniciat cap campanya perquè els seus clients canviïn les seves hipoteques de tipus variable a fix. Això sí, totes dues entitats ofereixen la possibilitat als seus clients de fer aquest canvi un cop estudiat cada cas. Des CaixaBank afirmen que la seva prioritat són ara els interessos fixos per sobre de la resta d'hipoteques. "Volem transmetre tranquil·litat al client", afirmen, alhora que recorden que a 30 anys estan oferint tipus fixos del 2,5%.

Per la seva banda, Bankia és el banc més reticent a aquest tipus d'operacions. "No és el nostre comportament. El client que té contractada la hipoteca ja la té i als nous se'ls ofereix tota la informació i se'ls avisa dels tipus ", argumenten. Segons xifren, en l'actualitat el 90% de les seves hipoteques són de tipus variable, és a dir, paguen pràcticament un 0% d'interessos.

Des de l'entitat que presideix Jose Ignacio Goirigolzarri, els bescanvis d'hipoteques amb bastants anys amortitzats no són "una mesura justa per al client" i auguren tres o quatre anys de tipus baixos.