L'acord entre CaixaBank i Santoro sobre BPI alleuja Portugal

"És bo per al país" i un "senyal de confiança", diuen el president Rebelo da Sousa i el primer ministre Costa

12.04.2016 | 07:14
Costa (esquerra) amb el president grec Alexis Tsipras, ahir, a Atenes.

L'acord in extremis assolit, diumenge, per CaixaBank i la societat Santoro, propietat de l'empresària angolenya Isabel dos Santos, evita que el Banc Portuguès d'Inversions (BPI) sigui penalitzat per Brussel·les. El BPI, que està participat en un 44,1% per CaixaBank i per Santoro en un 18,6%, estava obligat a despendre's de la seva part del Banco de Foment d'Angola (BFA) per exigències de comunitàries, davant del risc de quedar exposat al mercat d'aquell país africà. En virtut de l'acord -els termes concrets no han transcendit- Dos Santos, filla del president d'Angola, compraria la participació del BPI al banc africà i, a canvi, sortiria de l'accionariat de l'entitat portuguesa i vendria la seva posició a CaixaBank, de manera que l'entitat catalana passaria a controlar el banc lusità.
Ahir, davant l'anunci del BPI, el regulador borsari de Portugal va suspendre la cotització de les accions de l'entitat "fins a la divulgació d'informació rellevant". En aquest context, i després de setmanes d'incertesa, les autoritats del país veí van respirar tranquil·les, començant pel cap d'Estat, el conservador Marcelo Rebelo da Sousa, i el primer ministre, el socialista Antonio Costa, que qualificaven de "bo per al país" l'acord que allunya de la penalització el cinquè banc de Portugal. "Estic satisfet amb el fet que s'hagi tancat un acord, que ha estat obra de la intervenció de les empreses, de les entitats reguladores i dels òrgans de poder polític", va declarar Da Sousa. Costa, per la seva banda, va manifestar des d'Atenes, on es trobava de visita oficial, que l'acord és un "senyal de confiança" en l'economia portuguesa. La premsa lusa explicava ahir que el pacte entre els dos principals accionistes passaria perquè la divisió angolenya, a banda de passar a mans de Dos Santos, cotitzi a la borsa portuguesa.

UGT vol nous contractes
En un altre ordre de coses, el sindicat UGT va recordar que el 87% dels treballadors de Caixabank a Catalunya tenen més de 58 anys, 481 en total que podrien acollir-se al pla de prejubilacions anunciat fa uns dies per l'entitat. UGT demana que aquesta pla es vinculi a noves contractacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema