Mario Conde, altra vegada. L'exbanquer i expresident de Banesto va ser detingut per la Guàrdia Civil, ahir, al xalet que té al número 63 del carrer, al districte madrileny de Chamartín, acusat d'haver blanquejat uns 13 milions d'euros que hauria anat repatriant des de Suïssa i el Regne Unit. Conde hauria anat blanquejant els diners, procedents del saqueig de Banesto, des de l'any 1999.

L'arrest de Conde arriba 22 anys després que fos detingut per primera vegada pel cas Banesto, i vuit anys després que abandonés la presó. Amb ell van ser detinguts els seus fills Mario i Alejandra, i el seu gendre, Fernando Guasch, que haurien actuat, segons fonts policials, com a testaferros per a la repatriació dels diners. Se'ls acusa de presumptes delictes de blanqueig, organització criminal, frustració de l'execució i de vuit delictes fiscals.

La previsió és que Conde torni a posar els peus al jutjat després de ser condemnat per l'Audiència Nacional, els anys 2000 i 2002, pels casos Argentia Trust i Banesto, pels quals va complir, en total, cinc anys i set mesos de presó. Ara, el jutge Santiago Pedraz investiga una querella contra Conde i 14 persones més vinculades a ell per "llaços familiars i personals estrets", presentada fa uns dies per la Fiscalia Anticorrupció, que investiga l'exbanquer des del mes de setembre de 2015, partint d'informes de la unitat d'intel·ligència financera espanyola (Seplac) i de l'Agència Tributària.

A banda dels dos fills i el gendre de Conde, entre els vuit detinguts d'ahir es compten altres presumptes testaferros: Francisco de Asís Cuesta; María Cristina Álvarez Fernández i Roland Stanek, més Francisco Javier de la Vega, el qual, segons fonts de la investigació, és un advocat que participava en tot l'entramat.

Les sentències que van condemnar Conde pel saqueig de Banesto concloïen que van desaparèixer 26 milions d'euros de la caixa de l'entitat bancària mentre en va ser president. En la querella, la Fiscalia afirma que una part "molt considerable" dels fons no recuperats han estat blanquejats per l'expresident al llarg de les últimes dècades. Els 13 milions als quals fa referència el fiscal inclouen les plusvàlues que haurien generat els diners espoliats de Banesto, i que Conde anava transferint a Espanya a mesura que anava necessitant líquid per cobrir despeses. Els diners eren retirats de tercers països a través de societats creades a l'estranger i a Espanya, com ara una empresa cosmètica ubicada a Torrejón de Ardoz; d'això se n'ocupaven diversos testaferros.

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van escorcollar durant hores el domicili de Conde, que hi va ser present, juntament amb el seu fill Mario Conde Arroyo.

L'advocat de la família, Ignacio Peláez, va assegurar en sortir de la casa que no podia comentar "res" perquè la investigació "està sota secret de sumari". Malgrat una pluja intensa, nombrosos curiosos i veïns es va apropar fins al xalet de Conde. L'exbanquer va ser detingut per primera vegada el desembre de 1994 per l'escàndol financer de Banesto, acusat d'apropiació indeguda i d'estafa per valor de 19 milions d'euros. El 1995 va ser detingut pel cas Argentia Trust.