«Les nostres projeccions són progressivament menys optimistes», afirmava ahir l'economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Maurice Obstfeld. L'organització presentava, ahir, a Washington (EUA), l'informe Perspectives Econòmiques Globals que, en vista a les conclusions que aflora, les prediccions no són massa encoratjadores.

Frenada mundial,

també als Estats Units

La recuperació global avança «a un ritme encara més lent i fràgil», avisa l'FMI, que preveu que el planeta creixi un 3,2% aquest any -dues dècimes menys que en el pronòstic de gener- i un 3,5% el 2017. La tendència s'explica pel ralentiment dels països desenvolupats i per la caiguda severa de les economies del Japó, del Brasil i de Rússia. Les rebaixes també afecten la primera economia del món, els Estats Units, que segons l'FMI creixerà un 2,4% el 2016 -dues dècimes menys- i un 2,5% l'any vinent -una dècima menys-. L'increment dels tipus d'interès aplicat per la Reserva Federal (Fed) provocarà un «ajustament de les condicions financeres».

Recessió al Brasil,

a Rússia i al Japó

El Japó, tot i l'agresiu pla d'estímul monetari, sembla incapaç de mantenir el repunt econòmic i veu reduïda la previsió de creixement en 0,5 punts, amb la previsió que el 2017 torni a la recessió. Més negre es presenta encara l'escenari al Brasil i a Rússia, dos països amb un pes específic en l'economia global que han entrat en el segon any de recessió. Tant és així, que registraran contraccions del 3,8% enguany i de l'1,8% el 2017.

La Xina i l'Índia,

les millors notícies

La cara de la moneda és, contra pronòstic, la Xina, que darrerament era el focus d'atenció dels analistes arran dels símptomes de volatilitat financera mostrats al començament de l'exercici. El Fons preveu que el gegant asiàtic creixi més del previst: un 6,5% aquest any i un 6,2% l'any següent, amb una millora de dues dècimes en cada exercici. «La resistència de la demanda domèstica» salvarà aquella economia, a on el creixement del sector serveis compensarà la previsible davallada de la inversió. L'Índia, de la seva banda, creixerà al 7,5% el 2016 i el 2017, gràcies a la «revitalització de la confiança i el repunt de l'activitat industrial».

Perspectives menys positives a l'eurozona

A l'eurozona, l'economia de l'euro, les previsions també van a la baixa, de manera que l'FMI?calcula que tancarà 2016 amb un creixement de l'1,5% -dues dècimes menys- i, el 2017, de l'1,6% -una dècima menys-. L'FMI sosté que els efectes de la crisi persisteixen i es tradueixen en un «elevat deute pública i privada, i una baixa inversió».

Espanya «suavitza»

el creixement

Tot i que figura entre les economies que més creixen a l'eurozona, l'FMI?avisa que les projeccions apunten que la bona marxa de l'economia d'Espanya «se suaviatzarà». Creixerà un 2,6% aquest any -una dècima menys- i un 2,3% el 2017 -la previsió, en aquest cas, es manté igual que al gener-. La previsió de l'organisme que dirigeix Cristine Lagarde és força més pessimista que la del Govern espanyol, que manté que el país creixerà un 3% enguany. El Fons situa la taxa d'atur en el 19,7% al tancament de 2016 i en el 18,3% al final de 2017.

Els efectes del «Brexit»

El «Brexit» o la sortida de Gran Bretanya de la UE podria causar «greus danys regionals i globals» en alterar les relacions comercials amb la UE. La proposta de referéndum de Cameron, avisa el Fons, «ja ha provocat incertesa entre els inversors».