Els preus pugen sis dècimes al març a les comarques gironines

A Catalunya, la cistella de preus s'encareix sis dècimes i fixa una taxa interanual del -0,6%

13.04.2016 | 13:19

Els preus han pujat a les comarques de Girona sis dècimes al març en relació al febrer i han deixat una inflació anual del -0,9%, una dècima per sota del mes anterior, segons les dades que publica aquest dimecres l'Institut d'Estadística espanyol (INE). A Catalunya, els preus han pujat sis dècimes al març i han deixat una inflació anual del -0,6%, una dècima per sota del mes anterior. Els principals factors que expliquen la variació de l´índex de preus de consum (IPC) al març són l´increment mensual d´1,5 punts dels preus del transport (fins al -5,4% anual) i el creixement mensual de 3,7 punts dels preus del capítol de vestit i calçat (fins al +0,5% anual). El capítol d´habitatge també ha experimentat una estabilitat de preus (0,0) al març i deixa una inflació anual del -5,2%, mentre que l´apartat de comunicacions tampoc registra cap variació mensual (0,0), però experimenta un creixement anual del 2,7%.

Pel que fa a la resta de capítols a Catalunya, les begudes alcohòliques i els tabacs han registrat un increment mensual de preus d´una dècima al març, el que situa l´IPC d´aquests productes en el 0,2%. L´alimentació i les begudes no alcohòliques han experimentat una estabilitat mensual dels preus (0,0 punts) i han deixat la inflació anual d´aquest apartat en el 1,7%. Per la seva banda, el paratge de la llar ha incrementat mig punt els preus en relació al febrer i ha fixat l´IPC anual d´aquest segment de la cistella de la compra en un 1%. El preu de la medecina s´ha mantingut estable al març en relació al febrer i ha fixat una inflació anual del -0,1%.

El preu de l´oci i la cultura s´ha incrementat set dècimes mensuals entre febrer i març i deixa un IPC anual al 0,4%. Per la seva banda, l´apartat d´ensenyament s´ha mantingut amb els preus plans al març en comparació amb el mes anterior i ha quedat amb una inflació anual de l´1,1%. Per últim, els preus d´hotels, cafès i restaurants han crescut tres dècimes al març i deixen una inflació anual de l´1,6%, mentre que a l´apartat ´Altres´ els preus es mantenen estables a nivell mensual i situen l´IPC anual en l´1,9%.

Totes les demarcacions catalanes han registrat increments mensuals dels preus al març i alhora disminucions de la taxa anual de l´IPC. Les comarques de Barcelona han registrat un increment de cinc dècimes mensuals i han situat la seva inflació anual en el -0,4%. A la demarcació de Lleida, que ha registrat una alça dels preus de set dècimes mensuals al març i ha situat l´IPC anual en un -1,1%. Per últim, la demarcació de Tarragona ha registrat un augment mensual dels preus de sis dècimes i ha deixat la inflació anual en un -1,2%

Els preus pugen sis dècimes a l´Estat i deixen un IPC anual del -0,8%

Al conjunt de l´Estat, els preus han pujat al març sis dècimes en relació al febrer i la taxa anual de l´índex de preus de consum (IPC) s´ha situat en el -0,8%, la mateixa que el mes anterior. A nivell espanyol, el grup amb més influència negativa en el manteniment de preus ha estat el transport, que disminueix la seva taxa sis dècimes fins al -5,3% a causa, majoritàriament, al fet que aquest mes els preus dels carburants i lubricants han pujat menys que el març de 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema