Amb relació al febrer, el mes de març els preus van pujar sis dècimes a la província de Girona i van deixar una inflació anual que encara es mou en registres negatius, del -0,9% (una dècima per sota del mes anterior) segons les dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En aquest context, la patronal Pimec sosté que, «malgrat l'índex general de preus manté la taxa negativa del mes anterior, la inflació subjacent manté també tant el signe positiu com la tendència a l'alça, indicador de recuperació econòmica». En el conjunt de Catalunya, els preus també van pujar sis dècimes el mes passat i van deixar la inflació anual en el -0,6%, una dècima per sota del mes del mes de febrer. Els principals factors que expliquen la variació de l'índex de preus de consum (IPC) al març són l'increment mensual d'1,5 punts dels preus del transport (fins al -5,4% anual) i el creixement mensual de 3,7 punts dels preus del capítol de vestit i calçat (fins al 0,5% anual). El capítol d'habitatge també va experimentar certa estabilitat de preus (0,0) el març i va deixar una inflació anual del -5,2%. El sector de les comunicacions, de la seva banda, tampoc no va registrar cap variació mensual (0,0), tot i que experimenta un creixement anual del 2,7%.

Pel que fa a la resta d'àmbits, a Catalunya, les begudes alcohòliques i els tabacs van registrar un increment mensual de preus d'una dècima, el que situa l'IPC d'aquests productes en el 0,2%. L'alimentació i les begudes no alcohòliques van experimentar una estabilitat mensual dels preus (0,0 punts) i van deixar la inflació anual d'aquest sector en el 1,7%. El parament de la llar va encarir-se de mig punt en relació al febrer i va situar l'IPC anual d'aquest segment de la cistella de la compra en un 1%. El preu dels medicaments es van mantenir estables al llarg del mes passat en relació al febrer, i van situar la inflació anual del -0,1%.

El preu de l'oci i la cultura s'ha incrementat set dècimes mensuals entre febrer i març i deixa un IPC anual al 0,4%. Per la seva banda, l'apartat d'ensenyament s'ha mantingut amb els preus plans al març en comparació amb el mes anterior i ha quedat amb una inflació anual de l'1,1%. Per últim, els preus d'hotels, cafès i restaurants han crescut tres dècimes al març i deixen una inflació anual de l'1,6%, mentre que a l'apartat 'Altres' els preus es mantenen estables a nivell mensual i situen l'IPC anual en l'1,9%. Totes les demarcacions catalanes van registrar increments mensuals dels preus al tancament de març i, alhora, disminucions de la taxa interanuals de l'Índex de Preus al Consum. En aquest context, les comarques de Barcelona van registrar un increment de cinc dècimes mensuals, però al tancament de març van veure com la inflació anual es mantenia en quotes negatives, en el -0,4%. Per la seva banda, a la demarcació de Lleida, es va registrar una tendència alcista dels preus -de set dècimes mensuals al març-. Allà, l'IPC interanual s'ha situat en un -1,1%. Per últim, la demarcació de Tarragona també va registrar un augment mensual dels preus de sis dècimes, una tendència que ha deixat la inflació anual en un -1,2%.

Les dades d'Espanya

Al conjunt de l'Estat, els preus van pujar sis dècimes el mes passat en relació al febrer i la taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) s'ha situat en el -0,8%. A nivell espanyol, el grup amb més influència negativa en l'evolució dels preus ha estat el transport, que va caure sis dècimes, fins al -5,3%, a causa, majoritàriament, de la contenció dels preus dels carburants i lubricants, que van pujar menys que el març de 2015.