L'any passat, 39 empreses de la província de Girona (sis més que el 2014) van exportar productes a l'Iran per valor de 7,1 milions d'euros, un 26,3% més (fa dos anys les vendes a aquell país van ascendir a 5,6 milions, segons dades del Ministeri d'Economia). L'aixecament de les sancions eoconòmiques a l'Iran són vistes per la patronal gironina FOEG com una porta oberta a noves «possibilitats de negoci» per les empreses d'aquí (l'Iran té una població aproximada de 80 milions d'habitants i un PIB superior als 300.000 milions d'euros), ja que desapareixen, recorda l'organització, «l'aixecament de les sancions comercials i financeres en alguns productes».

En aquest context, ahir va tenir lloc una trobada a l'Hotel Bellavista de Girona entre una vintena d'empresaris de la província i l'ambaixador Iranià a Espanya, Mohammad Hassan Fadaifard (una iniciativa que va comptar amb el suport de CaixaBank). Ernest Plana, president de FOEG, va subratllar que la iniciativa obeeix a «l'interès de la patronal per posar en contacte empreses amb personalitats de països que puguin ajudar a créixer, innovar i exportar».

Hassan Fadaifard va explicar que l'Iran afronta un pla de desenvolupament fins el 2021, amb una inversió prevista de 300.000 milions d'euros en obra pública i que preveu projectes que requeriran col·laboració estrangera.