La recent reducció dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE), que els ha situat en el zero per cent, s'ha convertit, com era d'esperar, en una pèssima notícia per als estalviadors, que estan percebent remuneracions pels seus diners cada vegada més testimonials en les quantitats a termini, o fins i tot gens, en els dipòsits a la vista. Així, Bankia ha començat a notificar als seus clients les seves noves tarifes per certs comptes corrents, com la Llibreta Interès: fins a 10.000 euros no abonarà ni un cèntim. És a dir, s'aplicarà un tipus del 0%. A partir d'aquesta quantitat, l'interès serà del 0,05%. No és l'únic cas. El Banc Sabadell assegura que, per als comptes a la vista habituals, l'entitat no paga res. CaixaBank tampoc no remunera els dipòsits a la vista "en línies generals", si bé hi ha casos particulars que "depenen de la vinculació del client i de l'import".

El Banc d'Espanya situava el gener passat, abans de l'actuació del BCE, al 0,10% el tipus d'interès mitjà dels dipòsits a la vista. Es tracta, tradicionalment, del producte financer pitjor remunerat. Ara moltes entitats ja no paguen per ell, el que abona el fantasma cada vegada més present que comencin a cobrar. Només cal recordar referent a això com els dipòsits a termini estaven de mitjana el febrer passat, segons el supervisor, en el 0,65%, encara que moltes entitats paguen a un any al voltant del 0,2% en noves operacions.

I és que, en un context d'extrema duresa per al sector per la caiguda de marges, els recursos aliens són cada vegada menys desitjables. Fonts del sector asseguren que les entitats financeres han perdut en aquests moments l'interès per captar dipòsits. No fan polítiques actives. Els motius són diversos. D'una banda, no tenen problemes de liquiditat gràcies a les mesures del BCE. De l'altra, el GAP comercial -el percentatge de crèdits cobert amb dipòsits- és favorable en nombrosos bancs, així que tenen excés de diners dels clients. Amb l'euríbor en negatiu -igual que el deute públic a dotze mesos-, les entitats perden diners i a més el BCE els cobra per guardar-s'ho.