Les autoritats xineses van refermar ahir el seu compromís amb les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), després que aquesta setmana resolgués una disputa comercial amb els EUA a Ginebra.

La declaració oficial es publica dies després que Xina i Estats Units signessin un acord d'enteniment en Ginebra per resoldre una de les seves disputes comercials, en concret, sobre un programa xinès de subvencions a l'exportació.

Segons un comunicat del Representant de Comerç d'EUA, Michael Froman, aquesta setmana, Xina ha acordat posar fi a un programa que va proporcionar subvencions a l'exportació a companyies xineses en set sectors, després que Washington qüestionés aquesta pràctica davant l'OMC en Ginebra l'any passat.

Estats Units va considerar que el programa proporcionava un avantatge "injust" als exportadors xinesos i era una pràctica prohibida segons les normes de l'Organització Mundial del Comerç.

La decisió del Govern xinès ha estat vista com un intent de Pequín per llimar asprors comercials amb Washington, si bé encara queden disputes obertes.

Des que Xina va entrar a l'OMC en 2001, ha rebut múltiples queixes sobre les seves exportacions, que altres països han considerat que es venen per sota del cost de producció.

El passat mes de març la Comissió Europea va anunciar la creació d'un sistema de vigilància prèvia per als productes siderúrgics, a fi de detectar i poder reaccionar quan tendències d'importació, com pot ser el dúmping xinès, amenacen al sector europeu.