El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, portarà demà al Congrés una nova via de reducció del dèficit públic per complir amb els objectius de Brussel·les, així com un calendari de reformes per a Espanya i un quadre macroeconòmic més realista, que mostra una rebaixa en el creixement del PIB espanyol.

De Guindos compareixerà al matí a la Comissió d'Economia de la cambra baixa a petició pròpia i de tots els grups parlamentaris per tal de presentar el Pla d'Estabilitat Pressupostària 2016-2019 i el Programa Nacional de Reformes 2016, que ha d'enviar a Brussel·les abans de finals d'abril.

El ministre en funcions detallarà les mesures d'ajust pressupostari que ha d'adoptar Espanya després de les recomanacions de la Comissió Europea davant el risc d'incomplir amb l'objectiu de dèficit durant el 2016.

A més, durant la seva compareixença desvetllarà un nou calendari d'objectius de dèficit per als propers anys i ho farà després d'anunciar dissabte passat a l'assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial la necessitat d'una projecció més realista de les previsions espanyoles davant la debilitat de l'economia global. En aquest sentit, el titular d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, ha afirmat recentment que la consolidació fiscal ha d'anar lligada al creixement de l'ocupació net i ha advocat per flexibilitzar la meta de dèficit del 2,8% del PIB marcada pel 2016.

Els grups parlamentaris han insistit en la necessitat de relaxar els objectius de dèficit i, mentre el pacte del PSOE i Ciutadans proposa situar-lo per sota del 3% el 2017 i de l'1% el 2019, Podem planteja una disminució del 3% per a tota la legislatura.

Precisament, la Comissió de Pressupostos debat i vota aquest dimecres una proposició no de Llei de Ciutadans sobre la renegociació del camí de consolidació fiscal.

Previsions de creixement

A més del dèficit, De Guindos exposarà demà les noves previsions de creixement del PIB espanyol que acaba de rebaixar al 2,7% per a aquest any i al 2,4% per al pròxim, enfront del 3% i al 2,9% previst per l'Executiu en un principi.

Aquesta nova visió de l'economia espanyola s'acosta a l'últim informe de "Perspectives Econòmiques Globals" de l'FMI, que afirma que Espanya creixerà un 2,6% aquest any i un 2,3% el pròxim.

El ministre ha subratllat que acudirà al Congrés, sobretot, per escoltar les propostes de les formacions polítiques, després que algunes formacions com Ciutadans hagin advertit que el programa d'estabilitat concerneix als anys futurs i a un proper govern, per la qual cosa de ser consensuat amb el Parlament.

D'altra banda, aquesta setmana el ple del Congrés preveu la primera sessió de preguntes de control al Govern, entre les quals també s'inclouen diverses qüestions sobre l'incompliment del dèficit el 2015, sobre les ajudes a Bankia i sobre els papers de Panamà i el frau fiscal .

L'evasió fiscal serà una de les proposicions no de llei que votarà el pròxim ple a iniciativa del PSOE, i que advoca per la creació d'un nou impost sobre la detracció de rendes en abús de dret que gravaria amb un tipus del 35% els beneficis que les empreses sostreguin del control tributari mitjançant esquemes de planificació fiscal agressiva.

Una altra mesura és donar suport a la proposta de la Comissió Europea de modificar la Directiva sobre cooperació administrativa en l'àmbit de la fiscalitat, per acabar amb l'opacitat dels anomenats acords fiscals dels estats membres amb empreses multinacionals.

Dins de la iniciativa socialista també es votarà establir un mínim comú a tot el territori nacional tant en l'Impost de Successions com en el de Patrimoni, rebaixar l'IVA cultural i crear una comissió d'experts que analitzi en sis mesos com millorar la incorporació de la riquesa al sistema general de tributació.