Els contractes de molt curta durada, una setmana o menys, han guanyat pes en el mercat laboral des de l'inici de la crisi. Com a exemple, les dades del passat mes de març, quan es van signar fins a 402.679 d'un total de 1.358.155 contractes temporals, segons informa UGT a través d'un comunicat en què denuncia aquesta pràctica abusiva.

El sindicat subratlla que hi ha una elevada correlació entre l'edat i l'ús de contractes de mínima durada que, fins als 25 anys, suposen un de cada tres, però també són majoria en sectors com activitats artístiques, recreatives i d'oci (54,4% ), hostaleria (43,4%) i activitats sanitàries i serveis socials (35,8%). Davant d'aquesta realitat, UGT exigeix una justificació prèvia per a l'ús d'aquesta modalitat contractual i la fixació de límits específics a l'encadenament dels mateixos.

UGT ressalta que els contractes de molt curta durada han augmentat fins a 8 punts des del 2009, implantant amb això l'augment de la precarització en les condicions de treball, la inestabilitat laboral, el risc de sinistralitat, la manca de formació i la major dificultat per a l'accés a l'atur i a la Seguretat Social.

Segons el sindicat, que es basa en dades de l'atur registrat en els serveis públics d'ocupació, durant el mes de març el 90% de la contractació era temporal i d'aquesta el 30% tenia una durada inferior o igual a la setmana. A més, assenyalen que el percentatge d'aquests contractes és més gran entre les dones que en els homes, i apunten que per edats suposen el 33% fins als 25 anys; entre el 25% i el 28% per a la franja que va de 25 a 45 anys i a partir d'aquesta edat es redueix progressivament fins al 20%.

A més de tenir molta incidència en activitats d'oci, hostaleria i sanitat, aquesta modalitat suposa un 34% dels contractes temporals en activitats de comunicació i administratives, un 31% a la indústria manufacturera i un 28% en el transport. Per contra, només suposen l'1% dels contractes temporals les contractacions de treballadors de la llar i activitats domèstiques.

Per tot això, la UGT reclama més control en les situacions de frau, augmentant les sancions i penalitzant l'ús injustificat d'aquests contractes en aquelles empreses que, de manera reincident i habitual, els utilitzin sense justificació. El sindicat també demanda implantar la presentació prèvia d'una justificació en les relacions laborals que tingui una durada inferior a una setmana i exigeix ampliar l'àmbit d'aplicació del recàrrec en la quota als contractes indefinits de durada efectiva inferior als set dies.