Més de 400.000 contractes del març van ser per una setmana o menys

La UGT destaca que els joves menors de 25 són els principals damnificats d'aquesta modalitat

19.04.2016 | 07:13

Els contractes de molt curta durada, una setmana o menys, han guanyat pes en el mercat laboral des de l'inici de la crisi. Com a exemple, les dades del passat mes de març, quan es van signar fins a 402.679 d'un total de 1.358.155 contractes temporals, segons informa UGT a través d'un comunicat en què denuncia aquesta pràctica abusiva.

El sindicat subratlla que hi ha una elevada correlació entre l'edat i l'ús de contractes de mínima durada que, fins als 25 anys, suposen un de cada tres, però també són majoria en sectors com activitats artístiques, recreatives i d'oci (54,4% ), hostaleria (43,4%) i activitats sanitàries i serveis socials (35,8%). Davant d'aquesta realitat, UGT exigeix una justificació prèvia per a l'ús d'aquesta modalitat contractual i la fixació de límits específics a l'encadenament dels mateixos.

UGT ressalta que els contractes de molt curta durada han augmentat fins a 8 punts des del 2009, implantant amb això l'augment de la precarització en les condicions de treball, la inestabilitat laboral, el risc de sinistralitat, la manca de formació i la major dificultat per a l'accés a l'atur i a la Seguretat Social.

Segons el sindicat, que es basa en dades de l'atur registrat en els serveis públics d'ocupació, durant el mes de març el 90% de la contractació era temporal i d'aquesta el 30% tenia una durada inferior o igual a la setmana. A més, assenyalen que el percentatge d'aquests contractes és més gran entre les dones que en els homes, i apunten que per edats suposen el 33% fins als 25 anys; entre el 25% i el 28% per a la franja que va de 25 a 45 anys i a partir d'aquesta edat es redueix progressivament fins al 20%.

A més de tenir molta incidència en activitats d'oci, hostaleria i sanitat, aquesta modalitat suposa un 34% dels contractes temporals en activitats de comunicació i administratives, un 31% a la indústria manufacturera i un 28% en el transport. Per contra, només suposen l'1% dels contractes temporals les contractacions de treballadors de la llar i activitats domèstiques.

Per tot això, la UGT reclama més control en les situacions de frau, augmentant les sancions i penalitzant l'ús injustificat d'aquests contractes en aquelles empreses que, de manera reincident i habitual, els utilitzin sense justificació. El sindicat també demanda implantar la presentació prèvia d'una justificació en les relacions laborals que tingui una durada inferior a una setmana i exigeix ampliar l'àmbit d'aplicació del recàrrec en la quota als contractes indefinits de durada efectiva inferior als set dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema