La unió de les cambres de Palamós i Sant Feliu, a l'espera de la llei catalana

Ja han unificat la gestió i els serveis i per primer cop aquest 2016 presentaran un pressupost conjunt

20.04.2016 | 07:40

Les cambres de comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, estan pendents de la nova llei catalana per poder completar la fusió. Durant el darrer any, ja han unificat la gestió i els serveis que presten i, per primer cop, aquest 2016 presentaran un pressupost conjunt que puja a 550.000 euros. De moment, però, només serà a títol informatiu, perquè fins que el Parlament no desencalli la llei, no es podrà fer el pas definitiu. És a dir, convocar eleccions i integrar els òrgans de govern.

La nova cambra, que ja es dóna a conèixer com la de la Costa Brava Centre, abastarà unes 16.000 empreses de catorze municipis, inclosos al triangle que formen la Bisbal d'Empordà, Cassà de la Selva i Tossa de Mar. Això sí, de moment, només 500 firmes en paguen les quotes voluntàries. Sobre la integració, els presidents de Palamós i Sant Feliu van explicar que encara és aviat per parlar de seus. Però sí que tenen clar que, com a mínim, obriran oficina a Platja d'Aro.

El procés de fusió entre les dues cambres baixempordaneses, inèdit a Catalunya, va començar a finals de maig del 2015. La crisi econòmica, però sobretot el fet que les quotes que paguen les empreses passessin a ser voluntàries, van fer que la integració es convertís en l'única sortida. «Era o això o veure'ns abocades a desaparèixer», va recordar el president de la cambra de comerç de Sant Feliu, Joan Puig. Ara, gairebé dotze mesos més tard, les dues cambres de comerç ja gairebé funcionen com una de sola. Si més no a nivell intern, on ja s'han fet els deures. S'ha unificat la gestió i també s'han integrat serveis. «Per exemple, les nòmines del personal es porten totes des de Sant Feliu», va concretar el president de la cambra de Palamós, Xavier Ribera.

Les dues cambres, que han adoptat la marca de Costa Brava Centre, també han impulsat serveis conjunts. Entre aquests, Ribera va esmentar el programa que permet trobar noves ocupacions per als joves a l'atur. Durant el 2015, hi ha hagut 58 alumnes que han participat en algun dels sis cursos que s'han fet en el marc del projecte (per trobar feines d'ajudants de carnissers, peixaters, cuiners o cambrers).

Puig i Ribera van presentar els resultats d'una enquesta econòmica a unes cent empreses de l'àrea que cobreixen les dues cambres. En general, els resultats confirmen una millora de la situació econòmica, més de la meitat de les empreses (un 51%) preveuen facturar més aquest 2016 i set de cada deu mantindran la plantilla (i un 15% faran nous contractes). A més, el 53% volen fer noves inversions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema