El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, anunciarà el pròxim dijous al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) la reducció al 0% dels interessos que les comunitats que van aconseguir complir els objectius de dèficit del 2015 (Galícia, Canàries i el País Basc si s'acull al mecanisme) pel seu accés al fons de facilitat financera, segons va publicar el diari ARA i confirmen fonts del Ministeri. Per contra, Hisenda ahir encara no havia donat a conèixer si accedirà a les peticions de la resta de territoris (com Catalunya) i rebaixarà els interessos que han de pagar pels diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que ara se situen al 0,83%.

El ministre ja havia anunciat al Congrés durant la seva compareixença del passat 7 d'abril que tenia intenció de posar en marxa mesures de «discriminació positiva» per als territoris complidors i que estudiava mantenir al 0% els interessos que han de pagar pel mecanisme equivalent al FLA a que es poden acollir.

La resta de territoris han reclamat insistenment al ministre que no faci efectiva la seva amenaça de situar els interessos del FLA al 0,83% i els mantingui al 0%. Ho van fer al Consell de Política Fiscal i Financera de divendres de la setmana passada i -si no ho resol abans- reiteraran aquest missatge dijous vinent. Hisenda, però, encara ahir no va donar a conèixer com actuarà.

El ministre no va esvair els dubtes a la compareixença que va oferir en finalitzar l'última trobada entre el Ministeri i les comunitats. S'espera que comuniqui la decisió dijous vinent al Consell de Política Fiscal i Financera, convocat després que el Ministeri de la Presidència va anunciar dimecres l'augment en cinc dècimes dels objectius de dèficit de les CCAA.