Espanya veu "millorables" les normes de disciplina fiscal de la Unió Europea

25.04.2016 | 07:08

Els socis de la Unió Europea debaten com afinar les normes de disciplina fiscal comunitària que exigeixen mantenir el dèficit per sota del 3% de PIB i que Espanya considera que són "millorables" en qüestions com la metodologia emprada per fer els càlculs.
"Crec que hi ha un fort acord respecte al fet que actualment el marc fiscal té mancances", va afirmar el ministre holandès de Finances, Jeroen Dijsselbloem, després de la reunió que ha mantingut amb la resta dels seus col·legues comunitaris en la segona jornada de l'Ecofin informal. "La percepció és que les regles s'han tornat molt complicades", va concedir el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro i al Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, que va reconèixer que això preocupa als governs, a causa de la dificultat que és explicar als seus electorats la necessitat de prendre mesures de disciplina fiscal.
Tot i que no hi haurà "solucions molt fàcils o alternatives", segons Dombrovskis, aquest es va comprometre a analitzar com simplificar qüestions de caràcter molt tècnic però que tenen un important impacte a l'hora de calcular l'evolució econòmica dels països i, per tant, exigir mesures i ajustos.
Una de les idees és reduir el nombre d'indicadors que s'utilitzen en aquests càlculs i mantenir els imprescindibles, punt en el qual la Comissió vol realçar aquells paràmetres "que realment estan en mans dels ministres de Finances, és a dir, la despesa primària i noves mesures d'ingressos", segons Dombrovskis. "Això no vol dir que deixem de banda els nostres objectius de dèficit i deute, sinó que més aviat deixaran clar què s'espera que facin els governs per aconseguir aquestes metes", va avisar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema