La inauguració oficial i la visita de les autoritats va marcar les primeres hores de l'Alimentaria 2016. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar els diversos espais del certamen acompanyat de la ministra d'Agricultura, Mediambient i Alimentació, Isabel Tejerina; les alcaldesses de l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona, Núria Marín i Ada Colau; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern, Meritxell Serret, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, entre d'altres. En un recorregut de prop de tres hores, la comitiva va passar per els diversos pavellons de l'Alimentariai va fer aturades en algunes de les empreses catalanes més destacades del sector.

Amb el suport del Departament d'Agricultura de la Generalitat, més de 150 empreses catalanes participen en aquesta edició de l'Alimentària, que celebra el seu 40è aniversari. La visita va començar a la part dedicada a la indústria càrnia i més concretament en el sector porcí i embotits. El vi i el cava també va ser un altre dels àmbits per on va passar la comitiva d'autoritats, entre les quals també figurava el president del consell d'Administració de Fira de Barcelona i Alimentària, Josep Lluís Bonet i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Amb motiu del seus 150 aniversari, Nestlé ha muntat una exposició sobre els orígens de la marca i la seva evolució. Un aspecte que va despertar l'interès del president va ser una projecció de vídeos d'antics anuncis publicitaris de la marca. Cola Cao, Gallina Blanca o les anxoves de l'Escala van ser altres estands on les autoritats s'hi van acostar.

Una de les anècdotes de la visita es va produir quan la comitiva es va aturar a Torrons Vicens, especialistes en aquest dolç nadalenc i en la xocolata a la pedra. El gerent propietari de l'empresa, Àngel Velasco, va fer entrega a Puigdemont d'una pastilla de xocolata Jolonch. Segons té documentat l'historiador Josep Benet en el seu llibre sobre l'exili i la mort de Lluís Companys, unes hores abans de ser afusellat, va demanar com a darrera voluntat poder menjar una mica de pa amb xocolata d'Agramunt, com la que menjava de petit al seu poble del Tarrós.

Taula rodona sobre el TTIP

La consellera Meritxell Serret, va demanar més transparència en la negociació de l'Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP) que estableix les bases per al lliure comerç entre la UE i els EUA. La consellera va ressaltar en una taula rodana de la Fira Alimentaria que el tractat té implicacions en el comerç agroalimentari que haurien de conèixer totes les empreses exportadores. Serret va assenyalar que és necessari assegurar distintius de qualitat com la Denominació d'Origen dels Vins o la Indicació Geogràfica Protegida per protegir el sector.

D'altra banda, la Fira Alimentaria acollirà aquests dies la segona edició del fòrum empresarial Fruit Business Forum en què es reuniran productors comercialitzadors de fruita a Catalunya amb la finalitat de millorar les seves relacions internacionals. En aquesta edició, la plataforma compta amb la participació de 66 operadors internacionals de 18 països tercers i 17 empreses catalanes, 8 de les quals ja van participar l'any passat.

Serret va donar el tret de sortida a la trobada i va explicar que, donat l'èxit d'aquest fòrum empresarial i l'impacte de la Fira Alimentària, van decidir «fer coincidir» els dos esdeveniments per «sumar actius». La consellera va remarcar, a més, que els últims cinc anys, el valor de les vendes de fruita a l'exterior s'ha incrementat en un 60%.