La lluita contra la pobresa salarial i social centrarà la reivindicació dels sindicats CCOO i UGT de Catalunya en la celebració del pròxim Primer de Maig, dia en què les centrals volen aprofitar per llançar una ofensiva sindical i passar de defensar drets a exigir la seva recuperació. Els sindicats, a més, van convocar a tots els treballadors a assistir a les manifestacions que, en el cas de Girona, tindrà lloc a les dotze del migdia amb sortida a la plaça de la Independència.

«Aquest Primer de Maig ha de suposar un punt d'inflexió. Fins ara estàvem a la defensiva i intentàvem evitar la pèrdua de drets socials i laborals. Es tractava de resistir. Però ara és el moment d'exigir i reivindicar una altra redistribució de la riquesa», va assegurar el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego en roda de premsa.

De la seva banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va subratllar que «hem d'iniciar una ofensiva sindical per recuperar els drets perduts i els salaris retallats en l'àmbit públic i privat». En l'àmbit públic, aquestes reivindicacions es materialitzarien en la recuperació de la paga extra encara no retornada als treballadors i en la convocatòria de places públiques, mentre que en el sector privat l'objectiu també seria l'increment salarial a través de la negociació col·lectiva. «En la sortida de la crisi el paper dels sindicats és clau. Sense ells, sortirem de la crisi amb desigualtat», va advertir Ros, que viurà aquest pròxim diumenge el seu primer Primer de Maig com a secretari general d'UGT.

Els dos líders sindicals catalans van insistir, en la conferència de premsa dels actes del Primer de Maig, en què els treballadors tenen dret a rebre part de la riquesa que s'ha tornat a crear amb la sortida de la crisi econòmica, sobretot a l'escenari actual en el que «encara estem immersos en una crisi social».

Els dos principals sindicats catalans han convocat els treballadors a participar el Dia Internacional del Treball en les manifestacions que se celebraran a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa amb el lema «Contra la pobresa salarial i social: Treball digne i drets».

El manifest unitari elaborat per CCOO i UGT reivindica un treball digne i rebutja «l'enriquiment il·lícit d'una minoria mentre augmenta la pobresa i les desigualtats», a l'hora que denúncia que les reformes laborals a Espanya han devaluat les condicions laborals dels treballadors i que l'ocupació que es crea és precària i amb baixos salaris.

Per lluitar contra això, reclamen incrementar el sou mínim interprofessional fins als mil euros, cosa que equivaldria al 60% del sou mitjà, i que s'estableixi un sou mínim per a tots els concursos que depenen de les administracions catalanes.

A més els principals sindicats de Catalunya, exigeixen la retirada del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP) i la retirada de l'acord «il·legal i immoral» signat entre la UE i Turquia per gestionar la crisi dels refugiats.