L'economia catalana inicia una lleugera desacceleració durant aquest inici d'any

28.04.2016 | 07:27

L'economia catalana ha iniciat un lleuger procés de desacceleració en el primer trimestre de l'any, fet que suposa un punt d'inflexió en la seva recuperació, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, malgrat la qual cosa manté la seva previsió de creixement en el 2,9% el 2016 i en un 2,6%, el 2017.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va explicar que les principals raons que expliquen aquesta moderació del creixement són l'esgotament dels factors d'impuls i l'empitjorament de les condicions econòmiques a nivell internacional. Segons la Cambra, la reducció del ritme de creixement no està sent tan acusada a causa, principalment de la «fortalesa de la demanda interna».
En el primer trimestre del 2016, el PIB català va créixer un 0,8% respecte al trimestre anterior, dues dècimes menys que en el quart trimestre del 2015, i el ritme de creixement interanual del PIB en primer trimestre va ser del 3,6%, tres dècimes menys que el 3,9% assolit a final del 2015. Les previsions de la Cambra per al segon trimestre de l'any assenyalen una desacceleració del 3,6%, en el primer trimestre, a un 3,3% en el segon. Amb tot, Valls va explicar que les taxes de creixement de l'economia catalana segueixen sent elevades i «superiors» a les d'Espanya i la UE. A més, l'índex de confiança empresarial reprèn la tendència alcista en el segon trimestre, després de caure al primer trimestre a causa de la incertesa política.

Ralentització a Espanya
En la mateixa línia, el Banc d'Espanya veu una «modesta ralentització» de l'economia espanyola en l'inici de l'any. Són diverses les causes que han minvat la velocitat de creiement de l'economia, entre elles hi ha: la inestabilitat política, la lenta recuperació de l'economia global, el vaivé dels mercats i les dificultats de les entitats bancàries en el primer trimestre de l'any.
En l'últim butlletí econòmic, el Banc d'Espanya constata una «modesta ralentització» de l'activitat en els principals sectors econòmics. La banca sosté que s'ha mantingut el «comportament dinàmic» del consum privat en els primers mesos del 2016, però «possiblement alguna cosa atenuat» pel que fa al final de l'any passat. Les previsions de l'entitat passen per un creixement del 0,7% en el primer trimestre, una desena menys que en el trimestre anterior.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L´Associació de Tècnics d´Informàtica celebra 50 anys

Organitzarà un cicle de conferències sobre temes d'actualitat en l´àmbit TIC

Els iogurts de La Fageda arriben al cor de París de la mà de Nostrum

Els iogurts de La Fageda arriben al cor de París de la mà de Nostrum

El pla d'expansió de la cadena de menjar ràpid duu els làctics garrotxins a tocar del Pont Neuf...

Simon llança una nova gamma d´interruptors connectables a internet

Amb la sèrie Simon 100, la marca centenària fundada a Olot aposta per la Internet de les Coses per...

Enllaços recomanats: Premis cinema