La UGT de Girona ha demanat més implicació dels municipis per evitar que empreses històriques marxin del territori per ubicar-se en països on els costos laborals i de producció són menors. El sindicat ha iniciat una ronda de trobades amb les principals ciutats gironines per exposar la idea de crear una associació per defensar "l'arrelament laboral". "Si una empresa marxa després de 100 anys això també té uns efectes negatius per al municipi i, per tant, s'ha d'implicar en les negociacions", ha assenyalat el secretari general a Girona, Xavier Casas. D'altra banda, La UGT i CCOO han fet una crida a la participació a la manifestació del Primer de Maig perquè creuen que la situació ha empitjorat. Els sindicats alerten que la pobresa s'està fent crònica, que creix el nombre de "treballadors pobres" i que els contractes que es creen són cada cop més precaris.

El sindicat UGT vol que els ajuntaments s'impliquin per evitar la deslocalització d'empreses. Segons assegura, una part "significativa" de la patronal pressiona els treballadors i els amenaça amb traslladar l'activitat a un altre país si no s'abarateixen els costos, inclosos els sous dels treballadors. "Hi ha empresaris sense escrúpols que amenacen els treballadors a signar a la baixa i sinó marxen i els deixen sense feina", ha alertat el secretari general de Girona, Xavier Casas.

Per això, el sindicat ha iniciat una roda de contactes amb ajuntament de ciutats com Girona, Olot, Ripoll i Palamós per demanar-los un major compromís. Segons Casas, no es tracta de demanar una col·laboració econòmica sinó una implicació en les negociacions per fer pressió a les empreses que volen marxar. "Als municipis els interessa defensar els llocs de treball que creen aquestes empreses", ha afegit Casas.

La proposta del sindicat passa per crear una associació de municipis en favor de "l'arrelament laboral" per tal de fer pressió conjunta per evitar el tancament d'empreses per anar a països amb costos de producció i laborals més baixos.

Un Primer de Maig "amb més raons que mai"

Els sindicats han animats els treballadors a sumar-se a la manifestació del Primer de Maig que diumenge recorrerà els carrers del centre de Girona i que acabarà a la plaça del Vi sota el lema: 'Contra la pobresa salarial i social, treball digne i drets'.

El secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, ha assegurat que les comarques gironines no estan sortint de la crisi i que la situació, lluny de millorar, tendeix a fer-se crònica. Compte recorda que a Girona hi ha una taxa d'atur del 19%, que la recaptació de la seguretat social només ha pujat un 4% en tot el 2015 i que no es crea activitat perquè, per exemple, en els darreres tres mesos es manté intacte el nombre d'autònoms. "No estem sortint de la crisis, estem davant d'una situació crítica i d'emergència amb pobresa salarial i social i una desacceleració de l'economia que aprofundeix encara més la situació", ha alertat el secretari general de CCOO.

Compte també ha lamentat que la situació política no ajuda a superar la crisi i ha apuntat que l'Estat porta mesos sense govern i que, a nivell de Catalunya, "no hi ha projectes sòlids" per redreçar la situació econòmica i laboral. "Defensem els increments salarials, no pot ser que el salari mínim interprofessional a Girona sigui la meitat que a França", ha lamentat.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Xavier Casas, ha assegurat que el denominador comú que marca la situació econòmica des de tots els punts de vista és "la precarietat". "La situació és greu i sembla que es vol enquistar", ha alertat. Segons Casas, no es pot parlar de recuperació perquè la contractació que s'està creant és a temps parcial. "La mitjana dels contractes nous és de set setmanes, amb això no es paga una hipoteca ni es tira endavant una família", ha lamentat. A més, segons Casas, un de cada quatre contractes nous és de menys d'una setmana.

Casas també assegura que el problema és "el virus del liberalisme" i les polítiques exercides des del govern espanyol durant els darrers anys, amb especial incidència de la reforma laboral de 2012. Per això, ha fet una crida als treballadors per sumar-se a la manifestació del diumenge i, com també ha fet CCOO, denunciar de passada el tracte que la UE està proferint als refugiats sirians. De fet, els sindicats cediran protagonisme a l'entitat Girona Acull i una representant també parlarà en el moment dels parlaments.

"Lluitem perquè aquest Primer de Maig hi ha més motius que mai, qui tingui por o mandra que la perdi perquè els poderosos ens han de veure forts, units i amb propostes concretes perquè és possible un treball digne a casa nostra", ha sentenciat.