Els principals sindicats de Catalunya, la UGT i CCOO, van fer una crida ahir a Girona a la participació a la manifestació del Primer de Maig perquè creuen que la situació ha empitjorat. Els sindicats alerten que la pobresa s'està fent crònica, que creix el nombre de "treballadors pobres" i que els contractes que es creen són cada cop més precaris.

Segons va denúnciar UGT, una part "significativa" de la patronal pressiona els treballadors i els amenaça amb traslladar l'activitat a un altre país si no s'abarateixen els costos, inclosos els sous dels treballadors. "Hi ha empresaris sense escrúpols que amenacen els treballadors a signar a la baixa i sinó marxen i els deixen sense feina", va alertar el secretari general a Girona, Xavier Casas.

Davant d'això, el sindicat va demanar a els ajuntaments que s'impliquin per evitar la deslocalització d'empreses."Si una empresa marxa després de 100 anys això també té uns efectes negatius per al municipi i, per tant, s'ha d'implicar en les negociacions", va assenyalar Casas. Per això, el sindicat va iniciar una roda de contactes amb ajuntament de ciutats com Girona, Olot, Ripoll i Palamós per demanar-los un major compromís. Segons Casas, no es tracta de demanar una col·laboració econòmica sinó una implicació en les negociacions per fer pressió a les empreses que volen marxar.

La proposta del sindicat passa per crear una associació de municipis en favor de "l'arrelament laboral" per tal de fer pressió conjunta per evitar el tancament d'empreses per anar a països amb costos de producció i laborals més baixos.

Davant d'això, els sindicats animen els treballadors a sumar-se a la manifestació del Primer de Maig que diumenge recorrerà els carrers del centre de Girona i que acabarà a la plaça del Vi sota el lema: "Contra la pobresa salarial i social, treball digne i drets". El secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, va assegurar que les comarques gironines no estan sortint de la crisi i que la situació, lluny de millorar, tendeix a fer-se crònica. Compte recorda que a Girona hi ha una taxa d'atur del 19%, que la recaptació de la seguretat social només ha pujat un 4% en tot el 2015 i que no es crea activitat perquè en els darreres tres mesos es manté intacte el nombre d'autònoms.