La planta de Delphi de Sant Cugat del Vallès acabarà acomiadant tota la seva plantilla, que compta amb un total de 540 treballadors, després que l'empresa no pogués tancar abans del passat divendres la venda dels actius a un grup d'inversos que hi estava interessat.

Després d'un intens mes de negociacions, els treballadors i l'empresa Delphi van arribar divendres a la nit a un principi d'acord que inclou, finalment, el cessament de l'activitat de la planta de Sant Cugat del Vallès al llarg d'aquest 2016 i la rescissió gradual de tots els contractes. El desenllaç d'aquest cas va ser titllat de "lamentable" per part de Comissions Obreres, que va denunciar la "deslocalització" de la producció "a països de baix cost".

Amb tot, el preacord que se sotmetrà en els pròxims dies a la ratificació per part de la plantilla inclou indemnitzacions de 65 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats; una paga lineal de 12.000 euros i prejubilacions per als treballadors de 56 anys o més. L'acord també recull el pagament d'un conveni especial de seguretat social per als treballadors que facin 55 anys durant l'any 2016, així com un pla de recol·locacions que es posarà en marxa en els pròxims dies i que, segons el sindicat, "ha de permetre la recol·locació de la majoria dels llocs de treball".

Aquest punt de l'acord es contraposa a la impossibilitat de Delphi d'haver-hi pogut incloure el projecte de reindustrialització de la planta. Les negociacions de l'empresa amb un grup d'inversors havien de permetre salvar bona part dels llocs de treball, però l'acord entre empreses no es va poder concretar abans que es tanqués el període de consultes per l'expedient de regulació d'ocupació. A canvi, el preacord amb els treballadors inclou que els actius industrials de Delphi es posen a disposició dels treballadors perquè puguin continuar treballant en el procés de reinsdustrialització.

El comitè d'empresa de Delphi va valorar positivament que els treballadors "passin d'oients a part fonamental de la mesa de negociació". D'aquesta manera, van assegurar que intentaran que els compromisos mercantils que es puguin donar "vagin lligats al llocs de treball i l'estabilitat per als treballadors".

L'acord s'explicarà demà als treballadors i es preveu que dimarts la plantilla voti per donar-hi el llum verd definitiu.