"Precarietat" va ser la paraula més repetida ahir en la manifestació del Primer de Maig a Girona, seguida per poc més de 300 persones. Els principals sindicats, CCOO i UGT, van encapçalar la marxa, que va sortir de la plaça Independència a les 12 del migdia, amb una pancarta on es podia llegir: "Contra la pobresa laboral i social, treball digne i amb drets".

A mesura que anava avançant la manifestació per la Gran Via de Jaume I, els crits més reivindicatius s'anaven intensificant. Des dels sindicats s'animava tota aquella gent que mirava des de fora la manifestació que s'hi sumessin. "Tu que estàs mirant, a tu t'estan robant" o "Aquí estem tots lluitant per vosaltres", clamaven a través dels megàfons. En el transcurs de la manifestació es van tirar alguns petards, un dels quals va caure davant la seu de la Generalitat, on els crits de "No és una crisi, és una estafa" es van intensificar.

A banda de la pobresa salarial, entre les altres reivindicacions que es van poder veure i escoltar durant la marxa hi va haver el rebuig al tractament de la crisi dels refugiats per part de les institucions. Girona Acull va estendre una pancarta amb "Benvinguts Refugiats" i van enlairar cartells amb "Salvem els nens que es queden a Síria". La lluita contra la violència de gènere, el rebuig al Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversions (TTIP) entre Europa i els Estats Units o l'oposició a la llei LOMCE també es van sentir amb força.

La reivindicació més gironina va ser la de diferents treballadors del Trueta, que a través d'una pancarta amb el dibuix del centre mèdic demanaven que el laboratori es quedi dins el recinte hospitalari i no es traslladi a Salt.

La manifestació va confluir amb l'esmorzar que la CUP-Crida per Girona havia organitzat davant la seu de la Cambra de Comerç, a la plaça de la Constitució, sota el lema "Per la República Catalana de la classe treballadora". Algunes persones van empaperar la façana de la Cambra amb missatges de "no a la reforma laboral" o "fora corruptes estafadors". L'entrada principal de la Cambra estava esquitxada amb closques d'ous, obra d'algun anònim.

L'acte va finalitzar a la plaça del Vi amb el parlament del secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, i el de la UGT, Xavier Casas. Abans, però, des de la plataforma Girona Acull, Dolors Serra, va "exigir" a la Unió Europea i els seus estats membres que "obrin les fronteres i deixin entrar totes les persones que estan buscant un lloc per viure dignament", davant d'una qüestió que la qualifiquen de "genocidi immigratori".

Des de Comissions Obreres, Compte va reclamar un millor model turístic a la costa gironina, que passa per garantir més ocupació i de més qualitat, criticant en aquest sentit l'"externacionalització" que pateix el sector. El secretari general va posar èmfasi a aconseguir un salari mínim interprofessional de 1.000 euros, acompanyat per "mesures d'igualtat de gènere i una contractació de qualitat", criticant així la reforma laboral que "només ha afavorit als directius de les empreses".

En la mateixa línia, des de la UGT, Casas va exigir l'anul·lació de la reforma laboral que ha creat "quatre milions d'aturats". "Cal una regulació de les reformes antilaborals però cal fer-la immediatament, si no és així des de la UGT no descartem una possible vaga general", va exposar Casas sota una onada d'aplaudiments. Els sindicats també van exigir seny a les urnes. "La situació actual té cura i són les urnes. Hem de botar -amb be alta- el Partit Popular i que foti el camp".

L'acte va finalitzar amb les paraules d'un jove refugiat agraint el suport dels gironins i denunciant la situació que viu Síria.