L'empresa gironina Metalquimia, líder en tecnologia i fabricació de línies completes claus-en-mà per a l'elaboració de productes carnis, ha presentat la primera línia al món exclusivament dissenyada per fer snacks de carn: la QDSnacks. La nova tecnologia es presentarà a IFFA, la fira internacional de la indústria de la carn i els seus processos, que se celebrarà del 7 al 12 de maig, a Frankfurt i que espera la visita d'unes 60.000 persones de 130 països.

La nova tecnologia és una evolució del QDS Process, una planta per assecar embotits que Metalquimia va treure al mercat el 2010 i que ja va revolucionar el sector. La QDSnacks és una planta integral i automàtica de snacks de base proteica, que permetrà innovar i industrialitzar el món de l'snack carni, oferint múltiples avantatges i accelerades opcions d'innovació respecte a la resta de processos actuals. Fins al moment i amb les tecnologies existents, no era possible fer-ho.

Les noves tendències en alimentació han portat els consumidors a buscar nous tipus d'aliments i snacks per menjar entre hores, aperitius més saludables, rics en proteïnes i baixos en hidrats de carboni i sense greixos trans.

A Europa, pel fet de ser una zona més tradicionalista, el mercat dels aperitius carnis està molt poc desenvolupat i pràcticament només es poden trobar en aquest format els embotits curats tradicionals però de mida petita. La tendència actual de preferència és la de consumir productes més sans i baixos en carbohidrats, i d'altra banda, la consideració estesa de la proteïna com una bona font de nutrients essencials, fan que augmenti el consum dels snacks proteics amb base càrnia.

Tenint en compte tots aquests punts són molts els productors carnis que han començat a interessar-se, plantejar-se i fins i tot iniciar-se en el món de l'snack carni. I és en aquest context, i tenint en compte que fins ara no hi havia cap instal·lació al mercat que pogués donar les prestacions productives i tecnològiques per elaborar aquest tipus d'aperitius, que Metalquimia treu la nova QDSnacks, que ofereix al consumidor final uns altres tipus d'aliments, més saludables i ideals per menjar entre hores.

La QDSnaks és una tecnologia patentada, desenvolupada específicament per a l'assecat ràpid de snacks carnis. De la mateixa manera que en el sistema QDS Process, s'inicia amb la fabricació de la base del producte i, depenent de cada tipus de snack, es poden realitzar diferents tractaments previs, com la fermentació, la cocció o simplement iniciar el procés d'assecat. És en aquest punt que el QDSnacks permet accelerar de manera exponencial la generació de nous productes i snacks.

La congelació prèvia a l'assecat QDSnacks permet dotar d'una gran versatilitat i funcionalitat al procés. No només perquè permet tenir estoc emmagatzemat per ser transformat en producte final quan sigui necessari, sinó perquè a més a més permet portar el producte al límit durant les fases prèvies, fet molt difícil amb les tecnologies convencionals, i estabilitzar-lo així posteriorment.

A la fira de Frankfurt on es presentarà la nova màquina, Metalquimia hi portarà, a més, tot «un arsenal de creativació, innovacions molt consolidades i a punt de caramel», segons va assegurar el president executiu, Josep Lagares. L'empresa gironina exporta actualment més del 90% de la seva producció a més de 80 països de tots els continents. L'aposta per la creativació i la internacionalització, han permès a Metalquimia consolidar-se com a empresa líder global del seu sector.