La Comissió Europea (CE) va desvetllar ahir que no espera que Espanya aconsegueixi col·locar el seu dèficit públic per sota del 3% del PIB ni aquest any -quan s'havia compromès a fer-ho- ni el següent, alhora que va rebaixar en dues dècimes el creixement que s'espera per a aquest exercici fins al 2,6%.

En les seves previsions macroeconòmiques de primavera, la CE va destacar que actualment els principals riscos a la baixa per a l'economia espanyola són la «quantitat de mesures necessàries per corregir l'ensopegada pressupostària» acumulada el 2015, així com la incertesa entorn de la formació d'un nou Govern.

En línia amb la ralentització que estan patint bona part de les economies en l'àmbit global, la Comissió va empitjorar els seus càlculs sobre el creixement espanyol per aquest any, en passar del 2,8% que s'esperava al febrer al 2,6%, la qual cosa també suposa una dècima menys del que preveu el Govern espanyol en funcions.

No obstant això, Brussel·les manté les seves previsions que l'economia espanyola s'expandirà un 2,5% el 2017, la qual cosa suposa un càlcul més optimista que el que estima l'Executiu liderat per Mariano Rajoy, que estima un 2,4%.

«El creixement sembla estar perdent una mica d'impuls (...) però s'espera que mantingui un ritme robust en l'horitzó de les previsions (2016-2017), recolzat per una millorança del mercat laboral, un millor accés al crèdit per part de les empreses i les llars i baixos preus del petroli», va assenyalar la CE.

Respecte al dèficit, la Comissió creu que el desviament continuarà reduint-se, «principalment gràcies a la recuperació econòmica», de manera que després de quedar-se en el 5,1% l'any passat (5% sense les ajudes a la banca), se situarà en el 3,9% del producte interior brut (PIB) en el present i en un 3,1% el següent.

Això suposa que Espanya incomplirà no unicament el seu compromís de reduir el seu desviament fins al 4,2% el 2015, sinó que tampoc aconseguirà el 2,8% compromès aquest any, amb el que s'arrisca al fet que Brussel·les sancioni al país o prengui altres mesures, una decisió que s'espera aquest mes. La xifra també mostra que Brussel·les és més pessimista que el Govern de Mariano Rajoy, que espera que el dèficit se situï en el 3,6% aquest any i el 2,9% el següent.

L'Estat afirma que complirà

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, va sortir a la defensa sobre les dades difoses per la CE assegurant que el proper Govern «no tindrà cap dificultat» a reduir el dèficit per sota del 3% del PIB el 2017. «Ningú pot qüestionar l'esforç d'Espanya», va afirmar el ministre en referència al procés de consolidació fiscal executat durant el Govern del PP, preguntat per l'amenaça de sanció per dèficit excessiu que la CE podria imposar a Espanya el proper 18 de maig.