La Comissió Europea (CE) va confirmar la recepció d'una carta del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, en la qual ofereix un esforç addicional per intentar que Espanya eviti una sanció per dèficit excessiu, i va assegurar que l'estudiarà. "Puc confirmar que hem rebut la carta i l'estudiarem", van assenyalar fonts comunitàries, sense donar més detalls sobre la missiva, dirigida al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

En aquesta comunicació, Rajoy li demana que tingui en compte la situació política a Espanya i intenti evitar una multa per incomplir els objectius fiscals, oferint a canvi un esforç addicional, segons van avançar els diaris El País i La Vanguardia. Rajoy va demanar que es valorés el dur ajust realitzat per Espanya en els últims anys i es va comprometre a ampliar un any més l'acord de no disponibilitat de despesa en les administracions central i autonòmica.

A la carta, el president del Govern explica la situació actual d'Espanya i planteja arguments en la seva defensa com la desviació de la inflació respecte la previsió de la de Brussel·les, que ha minvat els ingressos fiscals previstos. La carta destaca els ajustos i reformes aprovats en els últims anys en un context complicat. Rajoy, en la missiva, hauria demanat un any de pròrroga per reduir el dèficit.

La CE va advertir el passat dimarts dels riscos que creen per a l'economia la incertesa política que viu Espanya davant la propera repetició de les eleccions i les mesures que hauran d'adoptar per corregir el seu excés de dèficit, fet pel qual el país pot ser sancionat.

"La quantitat de mesures necessàries per corregir la relliscada pressupostària registrada el 2015 s'afegeix als riscos a la baixa sobre el creixement que es deriven principalment de la incertesa que envolta la formació d'un nou govern", va assegurar la CE en les seves previsions macroeconòmiques de primavera.

Brussel·les preveu que el desviament d'Espanya se situarà en el 3,9% del PIB aquest any i en un 3,1% el següent, el que suposaria que trigaria dos anys més del compromès a situar el seu dèficit per sota del màxim europeu del 3% establert.

Primera sanció

Espanya s'arrisca a ser el primer país a la història de la UE a ser multat per dèficit excessiu. Brussel·les deplora l'incompliment, però sobretot que l'Executiu hagi retallat gairebé 8 dècimes el 2015 sense reformes ni mesures. Mentre abaixava impostos, tornava la paga extra als funcionaris o disparava la despesa de personal en un any electoral, per no parlar de la manca de control de les autonomies.