La cada vegada més gran presència de robots i intel·ligència artificial al mercat laboral comporta la necessitat de "reformular els llocs de treball existents", fomentant l'ús de la "intel·ligència creativa", segons el professor d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Lladós. L'últim informe del Fòrum Econòmic Mundial sobre el futur del treball adverteix que entre 2015 i 2020 la digitalització de la indústria pot fer desaparèixer 7,1 milions de llocs de treball, mentre que se'n crearan 2,1 milions més, encara que Lladós apunta que "més que llocs de treball sencers, els robots substituiran tasques".

Les noves tecnologies, "a més de substituir habilitats manuals, també poden reemplaçar habilitats mentals, com, per exemple, la capacitat de càlcul", explica el professor. "Mitjançant la programació d'algoritmes als robots aconseguim replicar tasques fins ara només realitzades per humans amb una qualitat molt bona i un elevat nivell d'eficàcia", afegeix.

En aquest sentit, Lladós afirma que "els treballs que queden protegits de la robotització són aquells on és necessària més intel·ligència creativa, intuïtiva o emocional", ja que, en aquests oficis, "la robòtica es converteix en una ajuda perquè evita al treballador realitzar les tasques rutinàries, pel que disposa de més temps per desenvolupar la seva creativitat".

Així, en els treballs científics, per exemple, l'automatització "es converteix en una ajuda per a l'investigador i no en un substitut". "Abans pensàvem que els treballs afectats per l'automatització eren els de menys qualificació", comenta Lladós referint-se a alguns oficis del sector serveis, "però actualment els robots substitueixen treballs de coneixements intermedis" com la sanitat, el transport, la neteja o tasques administratives, ja que es basen en tasques rutinàries.