El descens de la població activa i el procés d'envelliment ajudaran a situar la taxa d'atur en el 18% el 2017 i en el 7,5% el 2025, segons un informe de la CEOE realitzat amb projeccions de l'INE, que també adverteix que aquesta situació afectarà la sostenibilitat del sistema de pensions.

El director del departament d'Afers Econòmics i Europeus de la CEOE, Bernardo Aguilera, va explicar que un dels objectius de l'informe és plantejar als partits polítics l'escenari sobre el qual haurien de treballar de cara a la reforma del Pacte de Toledo. Aguilera va explicar que entre 2015 i 2050 els majors de 65 anys es podrien duplicar i a l'any 2064, segons les projeccions de l'INE, hi haurà quatre ocupats per cada tres jubilats.

Per això, segons Aguilera caldrà analitzar un canvi de tendència en els hàbits amb una propensió cap a l'estalvi, variacions en el consum de béns duradors o en qüestions de finançament de l'habitatge.

També va explicar que aquesta nova fotografia implicaria pujar els pressupostos destinats a sanitat i serveis socials i, per contra, reduir les partides referides a educació, especialment les destinades al tram de menor edat.

Aguilera va comentar que aquestes projeccions es fan en un marc de creixement econòmic «prudent» de l'1,5%, tot afegint que no contemplen escenaris de creixement menors perquè això seria entrar en una «nova recessió».

Va insistir que el document pretén mostrar l'evolució de la població en els propers anys i el seu efecte en el mercat laboral, i ho fa en dos escenaris: a curt termini fins al 2017 i a llarg termini, fins al 2025. En el primer context, s'espera que entre 2015 i 2017 els majors de 40 anys augmentin en més de 700.000 persones, dels quals 240.000 tindran més de 70 anys, continuant així l'envelliment de la població.

No obstant això, si es mantenen les taxes d'activitat de 2015, la població activa caurà el 2017 a 333.000 persones. Si a aquest escenari s'afegeix la creació de 850.000 llocs de treball, la taxa d'atur es podria situar el 2017 en el 18,1% en mesura anual, i estaria per sota del 18% en l'última part de l'any.

Reducció de la població

A llarg termini, fins al 2025, l'informe, basat en les projeccions de l'INE, sosté que la població es reduirà al voltant de 620.000 persones. En aquest període destaquen els descensos de la població més jove: 1,3 milions menys entre els menors de 14 anys i 3,2 milions menys entre els intervals de 25 a 44 anys. En canvi, la població que serà major de 45 anys augmentarà en 3,3 milions de persones, dels quals 1,7 milions tindran més de 65 anys.

Amb aquesta evolució de la població i si es mantenen les taxes d'activitat de 2015, la població activa cauria aproximadament en 1,7 milions de persones i la taxa d'atur tornaria a presentar els nivells previs a la crisi, al voltant del 8%.

En definitiva, segons l'informe de la patronal, aquestes dinàmiques poblacionals contribuirien a millorar les xifres d'atur, però a llarg i mitjà termini plantejarien «incerteses» pel seu efecte en el potencial de creixement, en la sostenibilitat del sistema de pensions i en les necessitats d'atenció sanitària o serveis socials.

Per això i en l'actual context polític, l'informe fa una crida a «reflexionar» als negociadors del Pacte de Toledo i els insten a «prendre mesures decidides com més aviat millor».