Un total de 63.212 contribuents gironins han presentat, a aquestes alçades, la declaració de la renda corresponent a l'exercici fiscal 2015, un 0,5% més que en la campanya passada. D'aquests, 34.946 ja han cobrat la devolució, una dada que és un 2,28% inferior a la de l'any passat, quan ja s'havien retornat els diners que els corresponien a 35.762 contribuents, segons va informar, ahir, l'Agència Espanyola de l'Administració Tributària (Aeat). S'han efectuat, doncs, menys devolucions que ara fa un any, però l'import retornat s'enfila fins als 19,91 milions d'euros, una xifra que supera en un 7,48% a la de la campanya de la Renda 2014. Per a la de 2015, l'Aeat ha habilitat 26 punts d'atenció per als ciutadans que han optat per fer la declaració presencial, repartits per Girona (16), Figueres (4), Olot (3) i La Bisbal d'Empordà (3).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el 90% dels 2,4 milions de contribuents que l'Agència Tributària preveu que tinguin dret a devolució en la campanya de la renda ja hauran cobrat abans del 30 de juliol, va assegurar ahir Gonzalo David García de Castro, delegat especial de l'Aeat a Catalunya.

De moment, amb dades fins el 10 de maig, 466.271 catalans ja ha cobrat la devolució amb un valor de 304 milions d'euros, el 4,46% més que l'any passat. Maria Teresa Ribas, directora de l'Agència Tributària de Catalunya, ha destacat la col·laboració amb l'Aeat que ha permès que el 2015 s'hagin obtingut uns ingressos addicionals per l'actuació de la inspecció en l'impost de Patrimoni de 35 milions d'euros.

L'Aeat ha informat que abans d'obrir l'assistència de cita prèvia a Catalunya, 802.319 catalans ja han presentat la declaració de la renda corresponent a l'exercici del 2015, l'1,28% més que en la mateixa període de l'any passat, segons ha explicat Gonzalo David García de Castro. D'aquestes declaracions, 793.148, prop del 99% s'han presentat a través d'Internet. Tot i aquest domini de la plataforma d'Internet per presentar la declaració, l'Aeat i l'Agència Tributària de Catalunya, ha desplegat un ampli dispositiu de punts d'atenció arreu del territori català amb 30 seus instal·lades i 422 llocs d'atenció per atendre com a mínim a 382.200 contribuents. Per atendre aquest punts d'atenció l'Aeat ha contractat a unes 380 persones que s'han d'afegir a les 600 persones del personal d'Hisenda que ha passat a cobrir aquestes places d'atenció durant el temps de la campanya. En el transcurs de la roda de premsa de presentació de l'inici de l'obertura dels punts d'atenció per fer la declaració amb cita prèvia, la directora de l'Agència Tributària de Catalunya, Maria Teresa Ribas, va destacar la importància de la campanya de la renda de l'IRPF que suposa per Catalunya uns ingressos previstos per aquest exercici del 2015 de 7.574 milions d'euros en concepte de la part del tram autonòmic del 50% que correspon a Catalunya. Per subratllar aquesta importància, Ribas va explicar que en impostos propis de la Generalitat els ingressos suposen uns 2.850 milions d'euros, una xifra molt per sota del tram autonòmic de l'IRPF de 7.574 milions d'euros.

La recaptació prevista en l'altre impost, el de Patrimoni, és de 472 milions d'euros que els aportaran els 72.000 contribuents catalans que presentaran aquesta declaració. Ribas ha informat de l'actuació de la inspecció fiscal catalana, que es fa amb un alt grau de col·laboració amb la inspecció de l'agencia tributària espanyola en la persecució i fiscalització de l'impost de Patrimoni, i no en l'IRPF on l'agencia espanyola té plenes competències.

Impost de Patrimoni

El 2015, la inspecció catalana va fer 3.000 requeriments a contribuents catalans per la declaració de Patrimoni i fruit d'aquesta actuació es van ingressar addicionalment entre 30 i 35 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 15 milions corresponen a comprovacions i correccions de la pròpia declaració i la resta de diners recaptats han estat per actuació i la persecució conjunta amb l'Agència Tributària espanyola.