La Comissió Europea (CE) ha prohibit la venda de la filial britànica de Telefónica, O2, a Hutchison perquè considera que l'operació hauria deixat en només tres els operadors de xarxes mòbils al Regne Unit i que les contrapartides ofertes per posar remei a les seves preocupacions no eren «suficients».

La CE ha bloquejat l'operació, valorada en 13.000 milions d'euros, perquè li preocupava «seriosament que els clients de telefonia mòbil del Regne Unit tinguessin menys possibilitats d'elecció i paguessin preus més alts» i que la transacció «perjudiqués la innovació en el sector de les comunicacions mòbils».

L'operació va combinar la firma O2 de Telefónica i Three de Hutchison 3G i conjuntament haurien estat líders en el mercat amb una quota superior al 40%, segons la CE. L'adquisició hauria deixat només dos operadors de xarxes mòbils, Vodafone i Everything Everywhere (EE) de BT per competir amb l'entitat fusionada.

L'anàlisi de la CE va posar de manifest que, amb l'adquisició, «els preus de les comunicacions mòbils minoristes haurien estat més elevats per a tots els operadors del Regne Unit». Així mateix, considera que l'adquisició «també hauria tingut probablement, un impacte negatiu sobre la qualitat del servei per als consumidors del Regne Unit, en obstaculitzar el desenvolupament de la infraestructura de xarxes mòbils».

Posició d'avantatge

La Comissió Europea va assenyalar en aquest sentit que l'entitat fusionada hauria format part dels dos acords d'ús compartit de xarxa, MBNL i Beacon, i tingut una visió general completa dels plans de la xarxa dels altres dos competidors, Vodafone i EE.