Els preus van augmentar a Girona en vuit dècimes a l'abril i van situar la taxa d'inflació anual en el -1%, una dècima més negativa que la registrada en el mes de març, segons les dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. D'aquesta manera, la província de Girona acumula quatre mesos seguits d'inflació negativa, alhora que l'indicador del més d'abril assoleix la quota més baixa del que portem d'any. En aquest context, la inflació anual de les comarques gironines es va situar, a l'abril dues dècimes per sota de la registrada en el conjunt de Catalunya, que ha quedat fixada en el -0,8%, després d'un increment de preus de set dècimes en relació amb el març.

De les dades de l'INE se'n desprèn que la caiguda de la inflació ha estat estretament lligada a «l'efecte calendari» de Setmana Santa que enguany va coincidir amb el mes de març, mentre que l'any passat es va celebrar a l'abril. Amb motiu d'aquest efecte, els preus dels productes i serveis vinculats a l'oci i el turisme aquest abril van caure significativament en relació amb l'abril de l'any passat (mes que va acollir les vacances de Setmana Santa el 2015), quan la demanda va ser més forta i, en conseqüència, els preus van créixer. Un altre factor que va contribuir a fer caure la inflació el mes passat va ser el preu de la factura elèctrica, que es va abaratir en contraposició a l'abril de 2015, quan es va encarir.

22 mesos per sota de zero

En el global espanyol, al llarg dels darrers 22 mesos s'ha registrat una inflació negativa o del 0% (a l'abril passat la taxa es va situar en el -1,1%); en el cas català, han estat 15 els mesos consecutius en què l'IPC ha tancat en negatiu o en el 0%. A excepció de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, Catalunya, amb una taxa del -0,8%, és la segona comunitat autònoma amb la inflació menys negativa, només superada pel País Basc (-0,7%).

Amb les dades a la mà, la patronal espanyola CEOE va demanar continuar amb la moderació salarial, amb l'objectiu de millorar «la competitivitat» i d'afavorir «la creació d'ocupació». El sindicat UGT, per boca del secretari general, Josep Maria Álvarez, valorava les dades del mes d'abril com una «notícia dolentíssima» i insistia, contràriament a l'opinió de la CEOE, que per recuperar una «inflació sana» que ajudi a reactivar l'economia cal una millora salarial. «L'economia espanyola es troba sota zero», va declarar gràficament Álvarez, i per revertir la situació cal una aposta per l'ocupació de qualitat. El secretari d'Estat d'Economia en funcions, Íñigo Fernández de Mesa, veu «sa» per al creixement econòmic que els nivells d'inflació siguin baixos.