El Tresor Públic espanyol espera captar aquesta setmana fins a 5.500 milions d'euros en lletres a tres i nou mesos, i en deute a llarg termini, unes subhastes que se celebraran quan Espanya ja té cobertes el 45,3% de les seves necessitats de finançament previstes per a tot el 2016.

La primera subhasta que celebrarà Espanya aquesta setmana serà avui, en la qual el Tresor espera col·locar entre 1.500 i 2.500 milions d'euros en lletres a tres i nou mesos. La segona subhasta serà el dijous 19 de maig, en la qual preveu adjudicar entre 2.000 i 3.000 milions en bons a tres anys, obligacions a 15 anys i unes altres que vencen el 2024.

L'última licitació que va celebrar el Tresor va ser dimecres passat quan fora del calendari fixat, va col·locar 3.000 milions d'euros en un bo sindicat a 50 anys, una operació en la qual els bancs col·loquen directament el deute entre els inversors. L'interès d'aquesta operació va ser del 3,45%, per sota del 4% pagat al setembre del 2014.

Igual que en aquesta licitació, en la celebrada pel Tresor un dia abans, el dimarts 10 de maig, Espanya també va aconseguir reduir la rendibilitat del deute subhastat.

En concret, en aquesta subhasta, el Tresor va col·locar 4.410,6 milions d'euros en lletres a sis i dotze mesos, que van sortir de nou a interessos negatius, i encara més que en la subhasta precedent, ja que van registrar mínims històrics. Això significa que Espanya cobra encara més als inversors per adquirir aquest tipus de deute.

Els experts van valorar el resultat d'aquesta subhasta que el Tresor va saldar de forma molt positiva, malgrat la incertesa política que se segueix vivint a Espanya, on se celebraran noves eleccions el 26 de juny.

Ara, després de l'èxit de les licitacions celebrades la setmana passada, el Tresor torna al mercat amb lletres a tres i nou mesos, i bons i obligacions de diferents terminis. L'última vegada que es van subhastar lletres a tres i nou mesos, el passat 2 d'abril, Espanya va adjudicar 3.055 milions d'euros i l'interès marginal d'ambdues va tornar a ser negatiu. En concret, el de les lletres a nou mesos va ser del -0,090%, i el de les lletres a tres mesos del -0,268 %.