Primer les eleccions i, després, la possible multa multimilionaria a Espanya per incomplir l'objectiu de dèficit fixat per al 2015 per la Unió Europea (UE), que es va situar en el 5,16%, gairebé un punt per sobre del previst. L'ordre dels factors serà aquest i no un altre, segons va anunciar ahir, a Brussel·les, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici. A parer de la Comissió Europea (CE), «no és el moment correcte, ni econòmic ni polític, per prendre aquesta mesura (la multa)», de manera que la decisió queda ajornada fins al juliol, quan ja es coneixeran els resultats de les eleccions generals del 26-J.

En aquest context, la Comissió recomana donar un any més de termini a Espanya, fins al 2017, per aconseguir les seves metes de dèficit si els augments d'ingressos «es dirigeixen a reduir el dèficit i el deute», segons afirma en un comunicat. Les retallades addicionals haurien de ser de l'equivalent al 0,25% del PIB aquest any i del 0,5% en el 2017, és a dir, al voltant de 8.000 milions en dos exercicis.

«És cert que hi haurà eleccions a Espanya el 26 de juny i que no tenim un govern davant nostre que pugui prendre les mesures que siguin necessàries», va declarar Moscovici, qui, al mateix temps, va avisar que la voluntat de la CE passa per «fer respectar les regles». A banda del compoment polític, en l'ajornament acordat per l'organisme que presideix Jean Claude Juncker se n'hi troba un de més econòmic: la necessitat de «consolidar els motors de la recuperació interna de la Unió Europea i de la zona euro», en un context de ralentització de l'economia mundial, més accentuada encara en bona part dels socis comercials del club comunitari.

Preguntat per si l'anunci de la CE, que també té en compte Portugal, pot generar crítiques davant l'evidència que l'organisme no hagi fet una interpretació més estricta de les regles europees de disciplina fiscal establertes en el Pacte d'Estabilitat i Creixement, Pierre Moscovici es va defensar i va dir que «no són decisions fàcils de prendre». «L'orientació (de la Comissió) pot ser criticable», va exposar, «però el cert és que hem tingut en compte el moment del cicle econòmic en què estem», un moment de «donar senyals» i a la vegada assegurar «el respecte per les regles». «També tenim en compte, i ningú no ens ho pot criticar -va afegir-, que els dos països han patit la crisi, que les seves taxes d'atur continuen essent extremadament altes i que tots dos han fet en el passat esforços significatius en matèria de reformes, a l'igual que Itàlia».

El ministre d'Economia en funcions, Luis de?Guindos, considera que la decisió de la CE és «equilibrada». En declaracions als mitjans fetes a Barcelona, De Guindos va exposar que en aquests moments la qüestió de la multa «no és rellevant» i que l'important és que Espanya està reduint el dèficit públic, tal com preveu el programa d'estabilitat pactat amb Brussel·les. De Guindos veu el país com «un exemple» per a Europa des del punt de vista del creixement econòmic, així com de la generació d'ocupació.