El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va lliurar ahir els Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments centenaris de Catalunya 2015. Aquests guardons, que arriben enguany a la seva setzena edició, són el reconeixement del Govern a les iniciatives més innovadores del comerç urbà de proximitat. També van ser reconeguts els establiments comercials amb més de cent anys d'antiguitat i activitat ininterrompuda al servei del comerç.

El primer dels premis otorgats va ser per l'Iniciativa Empresarial desglossat en dues categories diferents. La primera era la d'innovació en comerç, va premiar a l'empresa Selecta Vidal SA per el seu nou concepte de negoci amb dos espais diferenciats. La segona, la d'eCommerce, va reconeixer l'empresa Peixos Ripoll Estera SL pel projecte «Peix al Cove», una pàgina web dedicada a la venta de peix i productes de mar on-line.

El Premi a la millor Iniciativa Col·lectiva Territorial se'l va endur la Unió de Comerciants de Móra d'Ebre, per la campanya «Street Market». Per altre costat, el guardó a la Millor Iniciativa Col·lectiva Sectorial enguany va ser pel Gremi de Catalunya de Comerciants de Ferreteria. El motiu en va ser la campanya de promoció i fidelització als seus agremiats amb la campanya «Aquí t'ajudem». També es va donar, fora de concurs, una menció especial a l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia. El darrer dels premis va ser destinat a l'Ajuntament de Ripoll en la categoria a la Millor Gestió Pública. La Generalitat va valorar molt positivament el projecte de promoció comercial i turística del centre històric i monumental de la ciutat.

La Generalitat també va reconèixer la trajectòria de persones, empreses i entitats, per la seva dedicació, capacitat d'innovació i emprenedoria i la seva contribució al prestigi del sector. Un exemple en va ser el president de l'Associació de Pastissers Artesans de la província de Girona i vicepresident de la Federació Catalana de pastisseria a Barcelona, Josep Costa i Giralt.

Premi a l'antiguitat

La Generalitat de Catalunya també va distingir un total de 27 establiments centenaris per la seva trajectòria de més de cent anys al servei del comerç. D'aquesta xifra 7 dels establiments premiats pertanyen a la demarcació de Girona

Ca La Llúcia de Ripoll, la carnisseria Can Negre de Santa Coloma de Farners, la joieria Puigferrer d'Olot, i quatre més de Sant Hilari Sacalm: Calçats Comas, la farmàcia Broto, la pastisseria Torrent i la Granja Tívoli.

També, per segona vegada, es va reconèixer la història de 15 establiments comercials amb més de 150 anys d'activitat, 6 d'aquests eren de les comarques de girona. Drassanes Sala de l'Escala, Casa Tenas d'Olot, la pastisseria Cosp de Puigcerdà, la pastisseria Piferrer d'Anglès, la sabateria Cama de Palafrugell i finalment la pastisseria Fornés de Sant Hilari Sacalm.