Dimarts, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, presentava el projecte de Llei dels Pressupostos 2016. Assegurava que són uns comptes sostenibles des del punt de vista financer, i «històric» des del prisma de la despesa social (segons el Govern, aquesta partida s'endú el 73,6% de la despesa).

Un pressupost amb «sentit d'Estat», que constitueix un pas més cap a Ítaca (metàfora amb què un sector de l'independentisme utilitza per referir-se al procés). Junqueras també subratllava l'increment contingut del deute i el situava, el desembre vinent, a nivells precrisi, en un 6% (76.110 milions, el 36% del PIB). Una visió que, dos dies després i amb certa nocturnitat, l'agència de qualificació Moody's rebatia amb contundència: primer rebaixava la qualificació del deute públic català a llarg termini a «bons escombraries», al grau Ba3 (fins ara estava al Ba), la pitjor de la seqüència històrica i que fa Catalunya menys atractiva per als mercats que països com Nigèria o Bangladesh; després, avisava que el Principat «té la suma de deute a curt termini més elevada» del conjunt de les regions espanyoles.

Amb aquest panorama, el titular d'Economia es presentava, aquest divendres, a la XXXII Reunió del Cerce d'Economia a Sitges. Davant d'una bona representació dels empresaris més influents de Catalunya, Junqueras va haver de sortir al pas dels seriosos advertiments de Moody's -«el deute de Catalunya continua tenint una tendència alcista» i «probablement continuarà incrementant-se en els propers anys», insistia l'agència de rating-: «no té sentit», va exposar el vicepresident, jutjar una administració pública que només té el control efectiu del 5% dels seus ingressos.

En qualsevol cas, va argumentar, és el Govern espanyol, que controla el 95% dels ingressos de Catalunya, el responsable principal que el deute de l'administració catalana tingui pitjor consideració que el de Bangladesh. La qualificació de Moody's, va reblar, fa referència al «nivell de compromís que l'agència detecta per part, en aquest cas, el Govern espanyol» i això vol dir que l'administració central «té 19 vegades més responsabilitat sobre els ingressos» que la que té Catalunya. Un argument que els responsables de l'agència de ràting no comparteixen en absolut i que, ben al contrari de la tesi de Junqueras, defensen que «Catalunya es beneficia d'alts nivells de suport governamental a través del finançament barat» que aporta el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Moody's a banda, Junqueras, davant d'una audiència d'empresaris d'alt nivell, va haver de matisar allò que fa uns dies proposava sobre política fiscal i que va consistir, bàsicament, a anunciar que ERC rebaixaria els impostos a les rendes baixes i ho compensaria apujant-los a les més altes. El posicionament del conseller d'Economia era, ahir, favorable a «rebaixar la pressió a les rendes mitjanes». En aquest context, Oriol Junqueras recordava que aquesta és la posició que manté ERC des de l'any 2013.

Davant d'això, va ser interpel·lat per un dels assitents, que va dir que guanya uns 200.000 euros l'any, que paga un IRPF?superior al 50%, que té sis fills i que paga sanitat i escola concertada per a tota la família. «Segueix pensant que sóc ric?», va preguntar.